Typiske Træningsfejl (og hvordan du undgår dem)

Fitnews (rigtig god side btw) har skrevet følgende indlæg til bloggens læsere med ønsket om, at komme de typiske træningsfejl, de fleste af os har oplevet, til livs. Det er godt for dig, der aldrig rigtig har fået det ud af din træning, som du forventede. Måske det kan medvirke til, at du får målrettet din træning mere og endda opnår de resultater, som du ønsker 🙂

Der er selvfølgelig en grund til, at vi begår fejl, når vi begynder på at træne eller når vi skal træne en kropsdel, vi ikke er vant til at have med i programmet (som for eksempel armene for mange kvinders vedkommende). Nogle ting skal man bare prøve af, før man rigtigt forstår dem, men det betyder ikke, at man ikke kan tage ved lære af andres hårdt optrænede erfaringer ? du får muligheden serveret lige her.

Collage FitnewsBegynderfejl nr. 1: Du tager ikke kosten seriøst

En klassisk begynderfejl for folk, der begynder at træne, er en forkert indstilling til kosten. Du kender det måske selv – tanken om at det vel ikke kan gøre den store forskel med lidt junkfood, når du nu har været omkring fitnesscenteret. Eller måske er du en af dem, der trækket i kamptrøjen hvert forår og planlægger et omfattende træningsprogram i kombination med dertilhørende sultekost.

Ingen af delene dur, så jeg vil anbefale dig at gemme mageligheden og trangen til hurtige resultater langt væk.

En god varieret kost er vejen frem, hvis du ønsker at opnå resultater. Der findes utallige teorier om, hvad du skal spise, men som tommelfingerregel siger man, at din daglige kost skal bestå af 60% kulhydrat, 20% protein og 20% fedt.

Begynderfejl nr. 2: Du bliver utålmodig og overtræner

Det er faktisk rigtigt svært at holde sig fra fristelsen, når det kommer til overtræning, og det skyldes muligvis en helt almindelig fejlslutning. Det er snublende let at komme til at tænke, at mere træning er lig med bedre træning. Men du kan for eksempel ikke styrketræne uden ende og forvente andet end smerter og skader ? ligesom du ikke kan gå fra sofakartoffel til maratonløber på en uge.

Som tommelfingerregel til styrketræning kan du gå ud fra, at en muskel skal have mellem 48 ? 96 timers hvile, inden den må trænes igen. Så det er lige vigtigt, at du presser dig selv til træning, og at du respekterer din krops behov for restitution.

Begynderfejl nr. 3: Du sætter dig ikke ordentligt ind i teknikken

Særligt styrketræning kræver en vis portion teknik, og det allernemmeste er at lære denne på rygraden helt fra starten. Det sikrer dig ganske enkelt bedre resultater og færre skader. Dårlig teknik betyder derimod længere vej til de resultater, du ønsker dig.

Det er godt at træne hårdt, men uden teknikken kommer du ingen vegne, så sæt altid din belastning på et punkt, hvor det er hårdt uden at være for hårdt, til at du kan udføre øvelsen korrekt.

Læs mere omkring teknikker bagved øvelserne her

Begynderfejl nr. 4: Du træner og træner, men uden intensitet

Du skal ikke lede længe efter dem, for de findes i alle fitnesscentre ? begyndere der træner i timevis på en relativt lav intensitet. De tror fejlagtigt, at mere er bedre og ender med at investere oseaner af tid med ineffektiv træning.

Effektiv træning fungerer gennem intensitet, så glem alt om evige repetitioner af øvelserne. Du skal faktisk ikke kunne træne længere end 1 time, når du styrketræner. Hvis du kan det, er din intensitet simpelthen ikke høj nok.

Begynderfejl nr. 5: Dine forventninger er tårnhøje

Det er normalt at være utålmodig som begynder, men det tager tid at nå sine mål, og med tid mener jeg mere end 2 uger. Hvis du for eksempel ønsker dig en atletisk krop, skal du forvente, at det tager 12-16 uger før din krop overhovedet begynder at forandre sig på synlig vis. Derfor kan du godt indstille dig på et langt træk og en varig forandring, hvis du virkeligt gerne vil ændre dit udseende og din ydeevne.

Begynderfejl nr. 6: Du træner med for lette belastninger

Styrketræning handler om at presse sig selv til grænsen, så musklerne begynder at opbygge sig selv for at kunne matche de nye udfordringer, du stiller dem. Derfor skal du bruge præcis så tung en belastning, som det er muligt for dig ? ellers bliver din træning hurtigt ineffektiv.

Du kan holde dig til en god gammel tommelfingerregel, der siger, at du ikke skal kunne udføre mere en 12 gentagelser med en belastning ? kan du det, er den for let for dig (omvendt er belastningen for tung, hvis du ikke kan klare mere end 8 gentagelser).

Begynderfejl nr. 7: Dine pauser bliver for lange

Du har nok spottet et mønster, når det kommer til effektiv træning ? nøglen er intensitet. Husk på, at du er taget i fitnesscenter af en grund ? fordi du gerne vil nå nogle mål. Men du kan komme til at vente meget længe på at se resultater, hvis du ender med at bruge halvdelen af din tid i centret på at holde pauser. Prøv at holde dine pauser på maks. 40 til 60 sekunder mellem hver øvelse, og prøv at holde fokus på øvelser fremfor på at hyggesnakke med din træningspartner e.l..

Tak til Fitnews for det meget brugbare indlæg. 

Signature

Skriv en kommentar

 

4 kommentarer