Er du kritisk?

En tendens blandt sundhedsbloggere, Instagrammere og andre sundhedsprofiler, som jeg har bemærket på det seneste, er det pludselig ekstreme udbud af kost- og træningsvejledning. Det i sig selv er fint nok og jeg skal da også selv starte på en fra mandag af udarbejdet af søde Susan. Ikke desto mindre synes jeg, at der er gået lid inflation i det. Folk der ingen uddannelse har udbyder pludselig kost- og træningsplaner til høje pris, udelukkende på baggrund af den popularitet de har fået via sociale medier. I takt med sundheds stigende popularitet begynder bloglæsere og følgere at efterspørge hjælp til egen træning og kost, og så foreligger der selvfølgelig muligheden for at “udnytte” denne efterspørgsel. Misforstå mig ikke, jeg er totalt inde for at folk skal drage nytte af deres popularitet og tjene lidt (mange) penge. Men mange af disse personer, der søger hjælp er ofte unge og eller uvidende personer, der blot gerne vil ligne de folk de følger, hvilket ikke altid er realistisk.

Derfor mener jeg det er så vigtigt, at man forholder sig kritisk over for de folk, der udbyder dette. Har de ingen uddannelse, men bygger det blot på egen erfaring eller viden de har fra internettet, synes jeg ikke helt de har baggrunden for at udvikle diverse programmer og planer. Det vil svare til hvis min kæreste og jeg pludselig begyndte at sælge og udarbejde kost- og træningsplaner. Vi har jo en stor viden og erfaring, men jeg vil aldrig kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg pludselig udgav mig for at være en kostvejleder eller personlig træner. I så fald vil jeg så skulle tage udgangspunkt i mit eget program og kostplan, og det vil jo ikke kunne videreføres til andre, selvom jeg lavede lidt ændringer. I hvert fald ikke i de fleste tilfælde.

Aftensmad

Jeg ved ikke om I er totalt uenige eller om jeg træder nogen over tæerne ved dette indlæg? Det er ikke min mening, da det blot bygger på en mere generel bekymring. Men en kostplan er mine øjne blot et udgangspunkt, og ikke en 100 % færdig plan man følger helt stringent over en længere periode. Det er vigtigt, at der bliver taget afsæt i den enkelte person via en lang korrespondance og at der justeres løbende, så planen duer på længere sigt og er holdbar. Det holder jo ikke at lave en kostplan, der kræver proteinpulver, hvis personen ikke vil indtage dette. Eller en træningsplan, der kræver løb, hvis man har dårligt knæ. Det er alt for nemt, at lave en generel skabelon, der blot tilpasses de personer der henvender sig. Eller hvad med en kostplan, hvor du kun må indtage i omegnen af 900 kcal. om dagen? Ja, jeg har set og hørt lidt af det hele 😉

Hold nu op en lang smøre og det handler ikke om, at jeg tænker på generelle personer men mere et ønske om, at alle, der begår sig på sociale medier og interesserer sig for sundhed forholder sig kritiske over for alt den information der modtages. Ligesom I forhåbentligt forholder jer kritiske over for min blog. Hvad andre gør virker ikke nødvendigvis for dig, og du kan ikke komme til at få den samme krop eller samme vægt, blot ved at gøre hvad de gør. Lad dig inspirere og kontakt folk, der enten er uddannet eller er ved at uddanne sig, hvis du søger helt konkret hjælp. Jeg har selv måtte indse, at jeg ikke kan komme 100 % i mål via egen hjælp, hvorfor jeg har undersøgt de forskellige muligheder, fået anbefalinger forskellige steder fra og derudfra taget et valg. Jeg skal selvfølgelig nok tage jer med på den rejse, så I kan se hvordan en helt almindelig pige klarer sig via en kostplan. Det er nemlig et krav for mig, at der i ny og næ er plads til lidt sjov og udskejelser, ellers vil jeg ikke holde meget mere end 14 dage.

Er jeg den eneste, der har bemærket denne udvikling og hvad er jeres holdning til det? 🙂

Signature

Skriv en kommentar

 

27 kommentarer

 1. Ja, det har jeg lagt mærke til. Jeg kunne aldrig finde på at købe nogen former for kostplaner eller træningsplaner for tilfældige personer på sociale medier uden udannelse. Dog vil jeg sige, at det kunne jeg heller ikke af en person med relevant uddannelse, hvis denne ikke var fit. Der ville jeg klart have begge dele og det ville for mig være meget mere troværdigt. Så ville vedkommende jo virkelig vide, hvad der var tale om og kunne komme med egne erfaringer.

  1. Enig med dig, at det er en forudsætning at personen selv er fit og har opnået flotte resultater – helst på en sund måde over en længere periode. Men desværre er der rigtig mange, der uden at blinke vil ligge 700/800 kr. for en enkelt kostplan hos en populær sundhedsprofil, der ingen uddannelse har, og det kan være lidt farligt. Ikke nok med, at man ikke nødvendigvis kan overholde planen, som måske slet ikke passer til en, men man føler sig også utilstrækkelig fordi man netop ikke kan overholde den eller ikke kommer til at ligne forbilledet.

   Endnu et kedeligt aspekt ved sundhedsbølgen :/

 2. Jeg har mest set tendensen til at udbyde kostvejledning hos ikke danske instagrammere, og ja man skal være kritisk, hvilket jeg også er.
  Derfor har jeg også valgt at få lavet en kostplan hos Susan, som jeg startede på i sidste uge. Glæder mig til at se resultater.

  1. Jeg følger ikke så mange udenlandske personer, så det er ikke noget jeg har bemærket, men måske det er derfra tendensen udspringer? 🙂 Glæder mig til at høre om dine resultater.

   1. Ja det er muligt det er derfra.

    Er også spændt på hvilke resultater jeg kan opnå, nu har jeg være i gang i 1½ uge, og det går meget godt, men hvor er det vildt, så tit man bliver tilbudt kager og andre lækre sager. har da måtte sige nej 3-4 gange, og i dag er der fødselsdagskage på arbejdet. Jeg må nuppe mine gulerødder og hytteost 🙂

    1. Sejt du allerede har været så standhaftig! Jeg har ikke skulle modstå noget endnu, men jeg synes alligevel det har været hårdt. Planlægning, forberedelsen og det at spise meget mere af noget man ikke har spist før. Men det går godt og jeg føler allerede der er sket en lille forskel 🙂

 3. WORD! Jeg er SÅ enig – men det har vi jo snakket lidt om 😉 Jeg har faktisk en kladde til et indlæg liggende om nogenlunde det samme. Man skal virkelig huske at være kritisk for der er SÅ mange såkaldte trænings- og kosteksperter derude som hellere end gerne tilbyder deres hjælp uden den nødvendige baggrund.

  1. Det har vi nemlig 😉 Du skal da udgive det indlæg, er sikker på du har en relevant og spændende vinkel på det som altid 😀

 4. Hej Danica – Jeg er helt enig, det har jeg også tænkt meget over!
  Jeg får flere mails om jeg vil lægge kostplaner og træningsplaner.. Jeg svarer pænt tilbage at jeg ikke har den ekspertise da jeg er SYGEPLEJERSKE studerende, så selvom jeg har interesse for emnet, så er jeg bevidst om at jeg slet ikke skal rode mig ud i noget som ikke er mit område! 🙂 ..
  I stedet sender jeg dem videre til en uddannet kostvejleder, hvis de er interesseret i at betale for det…

  Men bare fordi man læser kost/ernæring, så har man jo heller ikke nødvendigvis ekspertisen til det ENDNU….. 🙂

  Når jeg skal i gang med en kostplan efter nytår – så bliver det ved en professionel og ikke bare nogen som sælger kostvejledning pga. deres popularitet 🙂
  God weekend søde Danica. Hilsen Maya
  http://www.mayadroem.dk

  1. Hej Maya.

   Det er helt vildt så meget læsere efterspørger det, at de endda kontakter os helt normale mennesker, der ingen uddannelse har. Det er nemlig det rigtige at gøre, at takke nej.

   Du har ret med at man ikke nødvendigvis har ekspertisen endnu. Faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at den får man aldrig, da nye ting hele tiden dukker op, så man skal også selv opsøge information og brænde for området. En uddannelse i sig selv er ikke nok 🙂

   God weekend søde Maya 🙂

 5. Det er så rart at I her på bloggen ikke holder igen med de kritiske eller undrende indlæg. Det er lidt ligesom Miriam (http://www.miriamshoeinshoes.blogspot.dk/), blot er jeres inden for et andet område. Men det er rart at nogle stiller spørgsmålstegn og netop opfordrer folk til at være kritiske. Jeg har også undret mig over den stigende interesse for kostplaner fra et “ikke-fagligt” sted – altså som du netop skriver, folk der ikke er uddannede indenfor området. Man skal helt sikkert lige tænke sig om en ekstra gang (både dem der vælger at tilbyde “faglig” hjælp og dem der vælger at tage imod).

  1. Der brugte jeg så lige halvanden time på den blog, virkelig befriende og god læsning 🙂

   Er glad for, at det kan værdsættes at der til tider bliver taget mere alvorlige emner op og at ting bliver sat lidt på spidsen.

   Jeg ved mange af os tænker ligesom du og jeg gør, men min opfattelse er at der er fyldt med læsere, der ikke har tilegnet sig en kritisk vinkel.

 6. Godt indlæg!!! Har længe tænkt det samme. Jeg tror nemt folk kan blive fristet til at tjene nogle hurtige penge på en kostplan, for jeg hører fra en del sundhedsbloggere, Instagrammere o.lign. at de ofte får en del henvendelser, hvor folk nærmest tigger og ber om at få hjælp til kost og motion. Jeg synes det er fedt at du tager et standpunkt i forhold til det. Jeg håber det vil inspirere den almindelige sundhedsblogger til at lade kost- og træningsplaner være et job for de professionelle. 🙂

  1. Ja, og jeg forstår godt at nogen finder det fristende at tjene de penge, når tilbudene står i kø. Men er det etisk korrekt og hvor er ens integritet lige pludselig?

   Men sådan er vi så forskellige, og hvis nogen ingen problem har med det, hverkend sundhedsprofiler eller læsere, så er det bare sådan det er 🙂

 7. Er fuldstændig enig! Men igen, jeg er endnu mere kritisk. For der er sørme også mange i branchen som ER uddannet der ikke ved en hujende fis og slet ikke er gode nok. PT’er/kostvejledere/atleter der er sådan ok til det almindelige lille husbehov, for dem der måske alligevel ikke helt gider deres træning seriøst. Jeg synes at man selv skal definere hvad der er ens behov og hvad man vil opnå. Vil man have en super fit krop, så gå efter en der er uddannet, en der er fit og en der lyder fornuftig forhold til kost og en der VIRKELIG brænder igennem for sit fag. Der er selvfølgelig mange dygtige, også til total overpris. Jeg vil mene, at hvis man skal smide penge efter nogle, så skal det være fordi man gør det for at lære en livsstil og få en viden, så man kan klare sig selv på egen hånd. Det er en god vejleder, uanset hvilket formål det har.

  1. Du har ret, at man bør være endnu mere kritisk, også over for dem der ikke er uddannet. Det skal være en balancegang mellem uddannelse, at man brænder for emnet og er klar til at tilegne sig ny viden, så man er up to date.

   Synes generelt din kommentar rammer helt plet og en god retningslinje for dem (som mig selv), der overvejer at få lagt en kostplan/træningsplan.

 8. Her må jeg melde mig i den anden grøft. Hvis folk ikke selv er kritiske overfor hvem der laver deres planer, det være sig både kost og træning, så går de ikke nok op i det til, at de vil opleve forskel på uddannede/ ikke uddannede vejledere! (forudsat at folk ikke vejleder totalt i blinde)
  Jeg er dog fuldstændig enig i, at det er for let at kalde sig coach i dag!

  En ikke-uddannet træner behøver ikke være dårligere end en uddannet. Min erfaring er, at uddannelse/kurser giver folk en meget ensidig vinkel på trænings opbygning. Min baggrund er 10 år med elite-sport og jeg har mødt flere (mange) med “personlig-træner” uddannelse, som ikke er deres løn værd! Jeg har intet lært fra dem og jeg vil mene, at jeg kunne gøre deres arbejde meget bedre – uden uddannelse! Erfaringer kan være ligeså gode, men det kræver at vejlederen så kender sine begrænsninger!

  1. Jeg er faktisk enig med dig, at det er en forudsætning at man bør være kritisk, hvis man skal tage det seriøst. Og også i, at der findes en masse dygtige ikke-uddannede trænere og vejledere. Derfor synes jeg, at en kombination er optimal. At man både har erfaring og et drive for området, men også en faglige baggrund. Men i sidste ende er det op til læseren, hvem man vil have som coach og hvad man vil ligge i det 🙂 Min bekymring er, om mange bliver fejlinformeret og “fejler” fordi planerne ikke er skræddersyet.

 9. Jeg har faktisk fået en kostplan fra Susan. Og jeg er så skuffet. Jeg føler virkelig at det bare er en generel kostplan som på ingen måde tager udgangspunkt i mig. Den passer slet ikke til mig. Der røg 500kr lige ud af vinduet.

  1. Ej, det lyder træls. Som jeg kan forstå det, hører der opfølgende konsultation med i prisen, så hvis der er noget du ikke er tilfreds med, så send hende en mail. Er sikker på hun gerne vil hjælpe dig med din plan og der er ingen grund til du spilder 500 kr 🙂

 10. Jeg synes du har helt ret, men jeg savner faktisk at folk er en anelse kritiske hele vejen rundt. Jeg ser tit råd og påstande rundt på forskellige blogs hvor jeg tager mig til hovedet og tænker “hvad?”. Senest hos Helsemathilde der havde et indlæg om 5:2 kuren. En forsøgsperson fulgte denne kur og havde så fået målt fedt%, muskelmasse osv. Personen skulle åbenbart i løbet af 1 uge (!!) have taget et kilo muskelmasse på. Det er jo fuldstændig urealistisk. Den kommentar jeg skrev til indlægget og spurgte ind til måleudstyret er desværre aldrig blevet udgivet. Man kan jo nemt manipulere med sådanne målinger hvis de laves på en vægt i det vand oftest ligges oven i den fedtfrie masse. Har du mere væske i kroppen fordi du har drukket mere vand vil din muskelmasse hurtigt se større ud.
  Og det gjorde mig faktisk ret ærgerlig at Helsemathilde ikke ville udgive min kommentar (jeg lavede en dag en til hvis nu hun bare havde overset den, men nej..) både fordi jeg i den grad synes hun misviser folk og giver dem urealistiske forventninger. Så jeg er helt enig med dig – den kritiske sans mangler og det gør den på flere områder.

  Til noget helt andet, så har jeg det også virkelig svært med hele den her trend der er opstået med at helt almindelige motionister (og let’s face it – det er folk) pludselig bruger proteinpulver, aminosyre, sukrin og hvad søren der ellers findes. Motionister har på ingen måde brug for proteinpulver og aminosyre hvis de bare gad spise ordentligt (hvilket betyder at folk egentligt smider penge ud af vinduet). Og sukrin og andet sødemiddel.. Hvis du har lyst til at sukker, så spis det. Folk gør alt for at Eat Clean og undgå forarbejdet mad, men falsk sukker? NAM NAM!
  Er det emne du måske kunne tage fat på?

  1. Jeg kan sagtens følge dig, det skal gælde i alle aspekter og ikke kun overfor kostvejleder/personlig træner tendensen. Jeg har ikke læst det pågældende indlæg, så ved ikke hvad det gik ud på, men min holdning er, og har altid været, at hvis man selv vælger hvilke kommentarer, der skal udgives er det jo ikke en oprigtig eller ærlig blog.

   Jeg forstår virkelig ikke hvem, der opererer med sådan et kommentarfelt (udover dem, der får daglige trusler/meget lidt konstruktive kommentarer)? Jeg vil aldrig gøre det og lader alle komme til ordet. Tænk hvis det kun var de positive kommentarer, der kom frem her? Så vil det da vise et fuldstændig urealistisk billede af hvem jeg var og hvad bloggen står for. Man får da mere respekt for at svare på de kritiske kommentarer og se det fra forskellige vinkler. Så jeg forstår udemærket din frustration.

   Angående den sidste del af din kommentar, så har jeg længe overvejet det og tidligere berørt emnet “clean eating”, som folk misbruger til ugenkendelighed. Man er IKKE clean eater hvis man indtager proteinpulver, proteinbarer, sukrin eller hvad ved jeg. Nu spiser jeg jo selv de ting i ny og næ, og derfor har jeg heller aldrig sagt jeg lever clean eller 100 % sundt. Jeg lever blot i overvejende grad sundt, og det er udelukkende fordi jeg pga. tidsmangel/dovenskab vælger den nemme løsning til tider, selvom jeg ved at jeg kunne få det på anden og mere naturlig vis. Jeg ved dog ikke om jeg er den rette til at tage emnet op, da jeg netop ikke spiser clean. Mit problem er udelukkende når folk bruger begrebet forkert og derved tegner et misvisende billede. Så tror alle læsere pludselig, at man skal spise proteinpulver/proteinbarer/sukrin m.m. for at leve sundt, hvilket slet ikke er nødvendigt.

   Men meget interessant emne. Jeg tror dog lige jeg venter med det næste kritiske indlæg, da det godt kan virke for meget oveni hinanden 😉

 11. Jeg er ikke stødt på disse udbydere af kostplaner, men det gør mig godt nok harm. Intentionerne er sikkert gode nok, prøver jeg at sige til mig selv – men det er nok i bund og grund det griske i mennesker, der får dem til at finde alternative måder at tjene penge på. Øv.. Men med den hype der er omkring kost, sundhed og kosttyper der er i øjeblikket, forestiller jeg mig at “almindelige” mennesker kan blive meget forvirrede over hvad de skal spise/ikke spise, med henblik på især vægttab. -Og så er det sikkert fristende at ty til en “ekspert” der liiige kan gøre det rette for én.

  Internettet er et stort og magtfuldt medie, hvor man nemt kan foranlediges til at tro, at den med mange følgere nødvendigvis er et orakel. Men der er jeg personligt meget skeptisk; hvis der f.eks. bliver reklameret med sunde kager på en blog, og disse er fyldt med Asphartam-spækket proteinpulver eller på en Stenalderkost-blog bliver udbredt at naturlig mad er det eneste rigtige, (selvom øko-grisen er pakket i plastik og kokosmælken hældes ud af en aluminiumsdåse)ja, så kan jeg kun trække på smilebåndet.

  Godt indlæg, iøvrigt. Jeg synes det er en fin debat at starte. Relevant, tilsyneladende også 🙂

  1. Ja, i sidste ende er det vel bare ren forretning. Der er jo virkelig mange penge i det, og nogle drager virkelig nytte af denne udvikling uden at have kompetencerne til det nødvendigvis.

   Fuldstændig enig med din sidste bemærkning. Aspartam, ikke-økologiske produkter og meget andet er ikke nødvendigvis 100 % sundt. Jeg er selv all-in for sådanne opskrifter, så længe man ikke giver udtryk for det er det eneste rigtige og sundheden selv. Der er forskel på sundt og sundere alternativ 🙂