Guide: Sådan plejer du din garderobe

… så det holder forevigt.. Ej, eller i hvert fald meget længe. Der er ingen grund til at smide flere tusinde kroner efter en lædertaske og så ikke pleje den. Eller din cashmere sweater eller uldfrakke for den sags skyld. De har alle brug for pleje – især hvis de skal holde sæson efter sæson.

I sidste uge fik alle mine læderting en omgang og snart skal jeg have indleveret nogle frakker til professionel rens, så i den forbindelse vil jeg dele hvad jeg personligt gør for at holde garderoben fin og velplejet. Når man bevidst ikke har ret meget tøj, sko eller tasker, vil man gerne værne om de kvalitetsting man nu engang ejer. Så hermed (endnu) en liste til jer. Jeg elsker altså lister!

Læderbehandling

Læderbehandling

Vi starter med behandling af lædersager. Jeg starter med at rense dem med en spray, som jeg påfører med en svamp. Det fjerner alt skidt og får det til at se nyt ud igen. Jeg vil mene dette skal gøres regelmæssigt, eller i hvert fald når tingene er beskidte igen. Om vinteren tager læderstøvler meget skidt til sig, og der vil jeg nok gøre det hver eller hveranden måned.

Læs også:
En unik og budgetvenlig DIY garderobeløsning? Få min guide her

Jeg slutter af med en omgang bivoks, der både plejer og beskytter lædersagerne mod salt, regn og sne. Det giver et skinnende look, som dog bliver mere mat efter et lille døgn. Lad det eventuelt tørre i bruseren eller udenfor, hvis du har en terrasse. Tasker, nederdele, jakker – eller hvad du nu ejer i læder – har ikke brug for pleje lige så ofte som sko – men det betyder ikke de ikke skal have en kærlig hånd.

Min elskede lædershorts, som jeg kom til at vaske i vaskemaskinen engang, blev som nye og min lidt halvmatte lædernederdel livede op igen. Med andre ord – nyt tøj uden at bruge en krone. Begge produkter har jeg købt ved en hælebar, der har alt det nødvendige til pleje af læder, ruskind m.m.

Påske3

Uld, vinterjakker og deslige til koldere tider. Mine vinterfrakker bliver altid godt brugt efter en hel sæson, så nu er de lidt sørgelige at se på. Min grønne dunjakke har makeup i kraven og lidt pletter hist og pist, så den skal en tur til rens, hvor jeg håber de kan fikse det. Mine Ganni uldfrakker skal have en tur med fnugfjerneren (jeg har denne, som er købt i TIGER til 20 kr.), så de igen ser nye ud.

Jeg giver altså ikke 2.000 kr. for en frakke for derefter at mishandle den. Den fortjener kærlighed, så jeg kan bruge den i mange sæsoner. Det var trods alt en investering, jeg brugte som argument, og så må jeg også håndhæve det. Mine cashmerevanter og uldhuer får også en behandling og jeg har et hul i handskerne der skal syes. Så kan vinteren bare komme an.

Highneck1

Cashmeretrøjer, mohaircardigans og strik. Lige præcis cashmere koster en halv arm, hvilket er helt forståeligt. Det er ultra blødt og lækkert, men altså også lidt sart. Der kommer nemt tråde, små huller og fnug. Udover at investere i det gode af slagsen, kræver det behandling. Her bruger jeg både fnugfjerneren forsigtigt samt hænger det i bruseren efter et bad, så det får damp og på den måde renser sig selv.

Cashmere kan ikke engang tåle håndvask har jeg erfaret. Så luftning af tøj i de rette omgivelser er vejen frem. Det samme med mohair. Jeg ødelagde sidste år min favorit mohaircardigan fordi jeg håndvaskede den. Den mistede fuldstændig formen. Så sørg for bare at hænge det til luftning. Dampen sørger endvidere for, at fugtigheden bevares, så de ikke tørrer ud. Ja, strik kan være en videnskab 😉

Shopping3

Silke. Jeg er afhængig af det – både fordi det er behageligt men også fordi det bare er smukt at se på. Silke håndvasker jeg forsigtig med silkevaskemiddel. Jeg ejer efterhånden en del sager fra Kokoon og når jeg har samlet en lille bunke, bliver det hele vasket og hængt til tørre. Er der en plet er jeg ekstra omhyggelig uden at mishandle tøjet.

Sørg for at hænge det et mørkt og tørt sted, så det holder formen og ikke misfarves af solen eksempelvis. Silke kan holde i laaang tid, hvis blot det behandles godt. Har du en meget dyrt silkesag, kan du også sende det til rens. Der kan være forskel på kvaliteten og det er ikke altid en håndvask er vejen frem.

Jakke4

Ruskind. Her mangler jeg en del arbejde. Der står flere par støvler og min favorit ruskindsjakke og venter på mig, men jeg mangler det rette udstyr til behandlingen. Men jeg skal i hvertfald have en ruskindsbørste til behandling af skindet og derefter en spray der beskytter det mod omgivelserne.

Stryg dit tøj. Det ser bare pænere ud hvis det ikke er krøllet. Faktisk kan jeg slet ikke holde krøllet tøj ud. Det er IKKE fordi jeg elsker at stryge – tværtimod – men det skal bare gøres. Generelt forsøger jeg primært at vælge ting, der klarer sig bedst uden strygning. Mit silketøj behøver det eksempelvis ikke efter vask, da det retter sig selv ud.

Brug de ordentlige bøjler. Det ser smart ud med tynde metalbøjler, men du kan lige så godt smide dit tøj ud på forhånd så. Jeg taler af erfaring. Det ødelægger dit tøj og resulterer i de grimmeste buler ved skuldrene. Jeg bruger brede lakerede træbøjler fra IKEA. Formen skal holdes og det må ikke rive i mit tøj, hver gang det tages af og på. Velourbøjler er også gode.

sneak-peak-home2

Gummistøvler og regntøj. Jeg har købt en spray fra Hunter, så de ikke bliver matte eller får hvide streger, som gummistøvler og regnfrakker nemt får. Spray, rens og stil det til udluftning, og du er garanteret det fineste sæt regntøj- & støvler.

Nikeair

Sneakers er bare pænest, når de er rene og klare i farverne. Nu ejer jeg ikke helt vildt mange sneakers længere, da jeg føler jeg er vokset lidt fra det igen, men mine Superga sneakers i bomuld vasker jeg i vaskemaskinen. Inden får de lige en omgang med Vanish. Jeg overvejer dog at investere i et sneaker-rensesæt, som jeg har set i Samsøe. Det skulle eftersigende fungere meget godt.

Huller. Med mindre du er ferm med en sytråd, så skal hullet tøj bare ikke gemmes. Det ser sjusket ud. Er der skjolder skal det også ud. Selv den bedste kvalitet kan slides op og man skal investere i nyt. Intet holder forevigt. Desværre. Værn om dine ting, men respekter også når det har udtjent sin værnepligt.

Har jeg glemt noget? 

Bloglovin

Skriv en kommentar

 

13 kommentarer

 1. Jeg har lige et råd til ruskind, tag en gryde og kog vandet, så brug dampen. Det synes jeg er bedre end de børster man kan købe, hvis det har lagt sig helt ned, så brug brøsten lige så forsigtigt samtidig.

  1. Det lyder smart 🙂 Skal man bare holde det over dampen og så forsvinder det eller? 🙂

 2. Til Ruskind – brug der en antique spray som er en spray som går ind og plejer ruskind, opfrisker farven og som gør at dine sko/jakke/tasker forbliver smidig i skindet 🙂 Dette er faktisk en læderbalsam på spray. Denne spray kan købes i Bianco til 70 kr.

  Til både ruskind og glat skind – husk at brug imprægneringsspray! Dette holder vand og snavs væk fra din sko, jakker, tasker 🙂 Antique sprayen kan også bruges til glat skind!

  Det er så vigtigt at huske at pleje sko, tasker, jakker som du selv beskriver flot i dette indlæg – for så holder det bare længere!

  Fedt indlæg 🙂

   1. Det vil jeg tro 🙂 Det fremgår i hvert fald af flasken. Jeg tror den kan begge dele.

  1. Det vil være et godt projekt, nu hvor I venter spændt 🙂

   Det var Jason Markk det hed det jeg har set i Samsøe. Det ligner det fungerer super godt!

 3. Jeg er ved at blive sindssyg. Kan ikke stoppe med at tænke på den fnugfjerner der! Hvordan fungerer den helt præcist? Har du mulighed for at lægge en video på Instagram eller bloggen?

  Har et par trøjer den gerne måtte redde hvis den fjerne det fnuller jeg tror den fjerner! ?

  1. Haha, den skærer det irriterende fnug væk via en indbygget skærekniv. Tror jeg. Man kan egentlig ikke se det, men man kan høre motoren køre og se fnug forsvinde. Skøn opfindelse 🙂

   De sælger den mange steder og den koster ikke ret meget. OBH har også lavet en version 🙂

   1. Kan man ikke bare bruge en skraber og forsigtigt “skrabe” fnulleren væk. Synes jeg har set det foreslået i et blogindlæg et sted 🙂

 4. Tillader mig lige at stille et spørgsmål:

  Har du ruskind i lyse farver (ikke sort) med gamle pletter du ikke har kunnet få af? Eller har du været succesfuld med at pletfjerne? Nu tænker jeg generelt på gadesnavs, det som kan komme fra snavsede vandpytter, cykler og biler. Er det muligt at få af, og hvis ikke, hvad er den bedste løsning så med lys ruskind? Skal jeg smide ud og købe nyt?

  Nice læsning by the way, super med en liste 🙂

  1. Uhh, desværre ikke. Jeg kunne forestille mig det var mere besværligt med lys end sort. Men jeg vil bruge en ruskindsbørste og se om det kunne gøre underværker. Hvis ikke, vil jeg aflevere det hos et renseri/skomager og se om de kunne hjælpe.

   Held og lykke med det 🙂