Bæredygtig livsstil: Sådan shopper du bæredygtigt

Bæredygtig livsstil

I dag byder jeg velkommen til Johanne fra Bedre Mode, der er en inspiration når det kommer til at en bæredygtig livsstil og at leve simpelt. Hun viser hvordan man får det optimale ud af sin garderobe, og hvilke ting man skal være opmærksom på, når man gerne vil forbruge med god samvittighed. Tag godt imod hende.  

Kan man passe på miljøet, mens man shopper? Det virker nok som en selvmodsigelse for mange, men det vil jeg vove at påstå!

Bæredygtig livsstil og shopping af tøj med tanker om miljøet

Danica har være så sej at give mig ordet for en stund, og jeg kan lige så godt bekende kulør med det samme. Jeg har en garderobe fuld af tøj, som jeg har købt, fordi det er lidt mere bæredygtigt – og selvfølgelig fordi jeg synes det er flot, gør mig glad og ikke mindst giver mig mulighed for hver dag at udtrykke mig – præcis som tøj jo skal!

Læs også:
En unik og budgetvenlig DIY garderobeløsning? Få min guide her

Tøjbranchen er en af verdens mest forurenende*, og det opdagede jeg, mens jeg var ved at tage en uddannelse til design teknolog. Før det havde jeg ikke tænkt særlig meget over, hvordan det jeg købte, var lavet. Men pludselig så jeg billeder af floder, der tog farve efter den seneste modetrend, bomuldsmarker, som var nærmest giftige at gå rundt i pga sprøjtemidler og jeans, der var farvet med tungmetaller.

Bæredygtig livsstil

Alle kan ikke gøre alting, og mit skab blev heller ikke fyldt natten over. Men jeg lærte mig selv nogle små huskeregler, som gjorde, at jeg langsomt kunne tilføje tøj til min garderobe, der er mere miljøvenligt – uden at gå på kompromis med min lyst til fornyelse.

Lyocel, Modal og Tencel. Det her er tre nye ord, jeg hurtigt lærte. Det er alle sammen navne for stof, der er lavet i et lukket kredsløb, hvor ingen spildevand kan misfarve en flod eller hvor gas slippes ud i luften.

Jeg har selv gjort det til en vane at kigge i vaskemærket i tøj, og hvis der står et af ovenstående tre navne, så tager jeg det med ind i prøverummet – herefter er det ikke min moral, men derimod min smag, der bedømmer resten.

Bomuld skal være økologisk ligesom mine æg. Æg og gulerødder er basis i mit køleskab, og derfor prioriterer jeg altid at købe dem økologiske. Strømper og undertrøjer af bomuld er basis i mit klædeskab, og derfor prioriterer jeg også at købe dem i økologisk bomuld. Den økologiske bomuldsproduktion udleder 94% færre drivhusgasser end konventionel**, og så er det sundere for mig og den bonde som har lavet det.

Genbrug når det giver mening. Den største miljøgevinst fåes helt klart, når man køber et brugt stykke tøj frem for et nyt. Jeg er dog ikke en af dem, som siger genbrug først – men derimod når det giver mening. Ønsker jeg mig fx et par cool herreinspirerede bukser eller en oversize trøje, er der sandsynlighed for at finde dem i genbrug. En ny basis bluse eller god vinterjakke er sværere, men her overvejer jeg om der findes et genbrugsmateriale. Jeg har eksempelvis en jakke i genbrugsuld*** – på den måde bruges der en masse materiale, som allerede findes derude, og sparer på den måde en masse drivhusgasser ift nyproduktion.

Men hvad så med det der med, at man kan passe på mijøet mens man shopper? Jo, for hver krone du bruger, er en stemme på den slags produkter, du gerne ser flere af. Hvis ingen havde købt H&M’s første økologiske t-shirt var de i dag ikke blevet verdens største aftager af økologisk bomuld.****

Du er altså med til at bestemme, hvordan vi skal lave tøj i fremtiden, hvis du stemmer på det som passer på miljøet. Og i den sammenhæng ligner en tur i stemmeboxen en tur i prøverummet.

I kan blive meget klogere og inspireret til en mere bæredygtig livsstil hos Johanne her.
*http://politiken.dk/oekonomi/gloekonomi/article5548867.ece
** tal fra global-standard.org
*** http://skallstudio.com/shop.html#!/Bobby-coat/p/53031129/category=19835027
**** http://csr.dk/hm-er-verdens-største-aftager-af-økologisk-bomuld

P.S Husk også at følge med på min Instagram, hvor jeg deler små hverdagsøjeblikke, min Facebook-side, som jeg opdaterer hver eneste dag samt Snapchat (danica_chloe), hvor I virkelig kommer tæt på.

Skriv en kommentar