Mine gode og mindre gode vaner: 10 simple lifehacks

Annonce

"Advertisement”

Det har jo noget at gøre med at f*ucking redde verden…” Citat fra dokumentarfilmen #WTFgørvimedklimaet

Et nyt år er for mig lig med en gennemgang af min hverdag og de vaner jeg har tilegnet mig gennem årene.. Gode såvel som mindre gode. Derfor har jeg også glædet mig helt ualmindeligt meget til at introducere jer for det her blogindlæg.

Jeg har nemlig i den grad haft behov for at kigge mine vaner efter i sømmene. Av! Jeg er blevet klogere og har endda fået Rasmus og Sylvester med på min lille klimaudfordring. Se bare HER.

Det giver så meget mening i en hverdag præget af forbrug, materielle goder og individuelle “behov”. Det gælder alt fra mad, tøj, gaver, men i den grad også varme og el. Når hverdagen kører på autorepeat, kan jeg nemlig nemt glemme at tænke på moder jord – i særdeleshed klimaet og hvordan jeg bidrager igennem de valg vi tager herhjemme. Er jeg den eneste?


LÆS OGSÅ: TEGN PÅ FØDSEL? ER DU UTÅLMODIG? FÅ MINE 10 TEGN PÅ FØDSLEN NÆRMER SIG


Derfor er jeg også meget stolt over at præsentere mit samarbejde med SE Energi & Klima, hvor jeg kommer til at dele mine simple lifehacks til hvordan vi alle i fællesskab kan gøre en lille forskel for klimaet. Der er intet bedre end starte året med nogle nye og gode vaner.

Normalt er vanerne og de mange nytårsfortsæt godt nok primært koncentreret omkring vores sundhed, træningsfrekvens og selvudvikling, hvilket også er fint, men i år vil jeg altså også gerne satse på nogle mere bæredygtige af slagsen.

Nogle klimavenlige intentioner om man vil.. Det har vi i hvert fald haft behov for herhjemme..

Med udgangspunkt i den geniale kampagne, WTF gør vi med klimaet, som SE Energi & Klima står bag, vil jeg vise hvordan vi alle i fællesskab simpelt kan gøre en forskel for klimaet. Se bare de enormt sjove og inspirerende videoer, de har lavet med hysterisk morsomme Magnus Millang, HER. Det er altså genialt!

Jeg tror nemlig mange opgiver på forhånd, da det udadtil nærmest kan virke som en umulig  og overskuelig opgave. Har jeg ret? Men mange bække små, og man kan sagtens gøre en forskel uden at skulle lave radikale ændringer derhjemme. Se bare med nedenfor, hvor jeg deler mine nemme og overkommelige gode råd til et bedre og sundere klima.

Mine simple og overkommelige lifehacks, der gavner klimaet og giver god samvittighed


Alternativer til bilen: Vi har levet uden bil i 2,5 år. Det kom sig af vi ikke havde råd længere, hvorfor vi i sin tid valgte at sælge den. Det har dog vist sig at være nemmere end først antaget. Især fordi vi bor i København, hvor det er dyrt at parkere og langt hurtigere at komme frem på cykel. Vi overvejer dog en ny bil på sigt, men så længe vi bor i København, cykler vi til alt og vi kan sagtens undvære bilen som transportmiddel. Den ekstra bonus er, at vi skærer ned på vores CO2 forbrug. Win!

Hvordan skal vi rejse? Jeg elsker at rejse. Det er nok min akilleshæl, men det betyder jo ikke at ALLE rejser skal foregår via fly. Vi har netop været på miniferie til Tyskland, hvor vi tog toget. Andre alternativer kan også være bus, færgen, en delebilsordning eller når det bliver varmere – en skøn cykel-selv-ferie. Vi bor heldigvis så tæt på mange smukke og fantastiske steder, at vi slet ikke behøver at rejse om på den anden side af jorden for at få en ekstraordinær oplevelse.

Minimer kødindtaget: Jeg synes allerede der er sket et enormt ryk de seneste par år, hvor flere mennesker har taget de kødfrie opskrifter til sig. Enten via en ugentlig kødfri dag, hvis man vil starte i det små, eller måske endda ved at gå endnu længere? Jeg synes flexitar-metoden er så overskuelig. Det anser jeg mig selv som. Altså flexitar. Vi spiser kød engang imellem, når vi føler et behov, men langt de fleste måltider er uden kød, hvilket jeg kan takke de mange gode vegetariske kogebøger for. Jeg synes nærmest det er blevet nemmere at finde på kødfrie-opskrifter end omvendt. Er jeg den eneste? Udover at man automatisk sætter sit grøntsagsindtag op, så nedsætter vi altså også CO2-udslippet betydeligt.

Tænk i alternativer: Det samme gør sig gældende ved mejeriindustrien, så hvis du ikke er klar til at skære ned på kødet, kunne det være man skulle udfordre sig selv på mejeriindtaget? Heldigvis er der så mange gode plantebaserede alternativer i dag. Går du efter plantemælk, så overvej at brug havremælk fremfor eksempelvis soyamælk. Havre kan vi selv producere i Danmark, hvorfor det har en langt mindre indvirkning på klimaet i forhold til produktion og transport.

Spis efter sæson og gerne lokalt: Det bringer mig til næste punkt. Supermarkederne bugner af lækre sæsonprægede grøntsager. Lige nu er kål, rodfrugter og græskar let tilgængelige og smagfulde. Ved at spise efter sæsonen, nedbringer vi transporten fra andre lande og derved også CO2. Det er da til at forholde sig til.

Elforbrug: Hvornår har du sidst kigget dit elforbrug igennem? Både for at nedbringe elregningen, der ofte kan gå helt amok i de mørke måneder, men også i forhold til klimaet. Du kan få tjekket dit elforbrug her. Her kan det være en fordel at skifte alle standardpærer ud med LED-pærer, da de kan holde op til 50 gange længere. Det er ret vildt! Det samme gør sig gældende i forhold til alle de apparater, man har tilkoblet strømmen permanent. TV’et, mikrobølgeovnen, stikket til computeren, telefonen etc. Når man tager en tur rundt i hjemmet, har man uhyggelige mange ting på stand-by og det koster både på elregningen og i forhold til klimaet.

Stearinlys eller ej: Nu vi er igang med de simple råd, så er vi herhjemme lige så stille begyndt at droppe stearinlysene. Vi er derimod hoppet på de realistiske LED-stearinlys, der holder for evigt og på ingen måder skader hverken inde- eller udeklimaet. En ekstrabonus er, at man ikke skal bekymre sig om ild, når man har små børn.

Sortering af bioaffald: Vi fejler stort på det her punkt, så derfor har jeg sat det på agendaen for 2018. Der er så meget af vores skrald, der er nedbrydeligt. Vi har endda fået udleveret en ekstra skraldespand kun til bioaffald. Jeg får faktisk helt dårlig samvittighed over vi stadigvæk ikke er kommet igang. Derudover kan vi blive bedre til at genbruge flasker, dåser og glas. Bor du i hus eller har en lille terrasse, kan man endda begynde at lave sin egen kompost. Der er flere og flere, der tager det til sig, hvilket er genialt.

Drop papiret: Der er ingen grund til at jeg får min post tilsendt fysisk, hvis det kan ordnes digitalt. Det samme gør sig gældende med reklamer, hvilket man nemt kan skære fra eller personliggøre ved at skaffe sig et “Nej, tak til reklamer og gratisaviser” skilt. Vi kan efterhånden se ALT på mobilen og har app’s til det meste. Vi er heldigvis blevet bedre herhjemme, men mangler stadigvæk at få skåret gratisaviserne fra, hvilket vi skal have gjort i løbet af januar.

Nedsæt forbruget: Om det er tøj, møbler eller andre materielle goder, har vi sjældent brug for alt det vi køber. Dermed ikke sagt man ikke kan købe ting for at forkæle sig selv. Det er jeg personligt ret god til. Jeg er dog begyndt at kigge i luksusgenbrug, da der er mange penge at spare, og ellers er Tradono, Trendsales og DBA altid et kig værd. Ofte får man noget lækkert til en virkelig god pris, som ingen andre har.

Det skal lige nævnes, at siden 1972 er vores CO2-udledning i Danmark generelt faldet, hvilket bl.a. skyldes en større andel af vedvarende energi i el-produktionen samt øget fokus på energibesparelser. Det er jo fantastisk! Men via ovenstående simple små ændringer kan vi i fællesskab rykke endnu mere. Selvom vi er et lille land, kan vi sagtens gøre en forskel. Hvis du ligger inde med nogle gode og simple klimaråd, så del dem endelig nedenfor, så vi kan inspirere hinanden til et grønnere og mere klimavenligt 2018.

En god start er i hvert fald at se sit elforbrug igennem. Lige her kan du faktisk få et bæredygtigt tjek af din elaftale, for at se om den giver mening. Både i forhold til dit forbrug, og deraf omkostninger, men også i forhold til klimaet. Husk også at tjekke disse tips og kendsgerninger ud, for lige nu tænker de fleste af os nok, WTF gør vi med klimaet?

Har I tilegnet jer nogle grønne vaner? Vil I dele dem? Tænker I på klimaet i hverdagen?


PSST… Følg med på min Instagram, hvor jeg deler små hverdagsøjeblikke samt min Facebook-side, som jeg opdaterer hver eneste dag. HUSK også at anmod om at blive en del af den private Facebook gruppe KUN for kvinder.

Skriv en kommentar

 

6 kommentarer

 1. Sikke et dejligt indlæg! Hvor er det skønt, at du sætter fokus på emnet 🙂

  Mine egne vaner og tips må være:
  – at shoppe genbrug + huske at sælge videre, hvis noget ikke bruges (og ikke har den store affektionsværdi). Det er også det, min Instagram er kommet til at omhandle 🙂 Da jeg arbejdede i hovedstaden frekventerede jeg især Muda Nashi og 2nd Rag.
  – at skifte til tandbørster af fx bambus, da plastikken ender som landfill. For år tilbage måtte jeg købe dem i helsekosten til en ret solid pris.. men nu fåes de også i supermarkeder, hvor de koster det samme som de almindelige. Og de findes også i børnestørrelse 🙂 opvaskebørsten kan man også købe i træ.
  – at huske stofnettet og spare på plastikposerne.
  – at bruge glas- eller metalbeholdere til madpakken, rester osv. Hvis man skal bruge fryseposer, kan man få nogle i majsfibre i fx SuperBrugsen.

  Og så er jeg ellers med på kødfrie måltider, affaldsortering osv. Til gengæld burde jeg blive bedre til at slukke for strømmen, og stearinlysene har jeg svært ved at kvitte 😀 (og sojalys er så dyre, synes jeg). Det må jeg lige se at få strammet op på 🙂

  Kh T
  (@tanjagotthardsen)

  1. Tak og sikke nogle gode tips ❤️

   Du er virkelig også god til at købe genbrug og finder altid nogle fine ting. Jeg har også tidligere brugt bambustandbørster med stor succes, men bruger nu eltandbørste. Tænker det skader mindre end traditionelle tandbørster, da man jo kun skifter hovedet engang imellem?

   Den med stofnet er også vigtig. Synes det er genialt at nogle supermarkeder begynder at droppe dem helt, så man er tvunget til at huske stoftnet eller købe et.

   Tak fordi du deler ♻️

 2. Stor ros til dig for det her indlæg. Det er brugtbart og man tænker ikke over det er sponsoreret 🙂

  1. Orv, tak ❤️ Det var også en fornøjelse at skrive, da det virkelig ligger mig på sinde.

  1. Tak ❤️

   Ved ikke om jeg går forrest, men prøver i hvert fald at tilegne mig nogle bedre og mere klimavenlige vaner ♻️