P-piller og de mange Bivirkninger: Hvorfor jeg IKKE er fortaler for p-piller

P-piller eller ej? Det er tid til vi tager snakken..

p-piller bivirkninger

Lad os lige tale prævention endnu engang. I tog så pænt imod det her indlæg om prævention, hvor jeg fortalte jeg var i tvivl og ikke længere glad for min spiral. Det var selvfølgelig inden jeg blev gravid og lige da vi var begyndt at tage snakken om endnu et barn.

Det er tilmed et af de mest kommenterede og besøgte indlæg herinde, hvilket gør mig SÅ glad. Vi kvinder skal blive bedre til at sætte spørgsmålstegn ved de ting vi vælger at proppe i vores krop. Heriblandt prævention, som ofte har nogle (slemme) bivirkninger. I hvert fald for nogen af os.

Dagens indlæg handler specifikt om p-piller, da det netop er her jeg har mærket de værste bivirkninger. Først og fremmest får I lige min personlige historie. Jeg startede i sin tid, som mange andre, på p-piller i en alder af 15-16 år. Det var hvad man gjorde dengang. Man forholdte sig ikke kritisk eller satte spørgsmålstegn ved metoden. Man blev derimod ofte blot dirigeret derned af sin mor, hvor man tog en snak med lægen.


En snak om p-piller.. Min historie, hvilke bivirkninger, jeg oplevede samt hvorfor jeg ikke er glad for det

Samtalen gik mest på, hvilke p-piller man var interesseret i. I mit tilfælde var jeg bange for at tage på og dengang anbefalede de så Yasmin til os, der havde den frygt. Jeg ved slet ikke om de findes længere? I hvert fald brugte vi hverken tid på at tale bivirkninger eller alternativer.

Årene gik og jeg tog mine p-piller troligt hver måned. Jeg tænkte ikke yderligere over det, før jeg engang omkring de 20 år ikke lige fik fornyet min recept, og derfor havde en periode på 12 måneder uden p-piller. Min hormoner gik helt amok og jeg slog virkelig ud. Jeg tog på, hvilket ikke nødvendigvis kan tilskrives pillerne, men hele min krop var bare i ubalance. Jeg var træt, ugidelig, doven og i dårligt humør. Jeg tror lige min krop skulle vænne sig af med mange års hormoner.

Efter ca. 12 måneder var jeg så led og ked af min hud, at jeg kom på p-piller igen. Denne gang Diane Mite. De var især tilpasset unge kvinder med uren hud. Findes de mon stadigvæk? I hvert fald kom min hud hurtigt på rette køl igen, min vægt fandt en god balance og jeg havde det på overfladen godt. Jeg var på dem i ca. fem år før vi begyndte at tale børn.

Jeg stoppede derfor brat og det samme scenarie udspillede sig igen. Min krop og hud gik helt amok. Det skal altså lige nævnes, at da jeg i sin tid startede op aldrig havde haft acne eller problematisk hud før. Jeg havde den fineste hud, men siden de ti år på p-piller har det været en anden historie. Det døjer jeg som sagt stadigvæk med i dag og vil nok altid gøre det i en eller anden grad.

Derfor vidste jeg også efter min første fødsel, at jeg ALDRIG skulle på p-piller igen. Jeg får helt kvalme, når jeg tænker på jeg i så mange år har proppet min krop med hormoner. Jeg vidste ikke bedre og gjorde blot, hvad alle andre gjorde. Det var løsningen dengang. Det virker heldigvis som om vi er blevet mere oplyste i dag og at flere unge kvinder forholder sig kritiske. Alene dét at man kan forvente bivirkninger er alarmerende, og ofte viser de sig for alvor først, når man stopper igen.

Samtidigt kan jeg sagtens forstå, at det er en nem og sikker løsning for mange, for hvad skal man ellers lige vælge? Især som ung kvinde, der på ingen måde er interesseret i at blive gravid? Personligt synes jeg at det klassiske kondom giver god mening. Der findes heldigvis så mange varianter, og det handler blot at huske det, hvilket selvfølgelig også er mandens ansvar.

Jeg har siden p-piller også været på kobberspiral, hvilket jeg blev meget mere glad for, men ligesom med p-piller kunne jeg ikke lide tanken om at have et fremmedlegeme i min krop. Det kan være en høj pris at betale, når man ikke altid ved hvad det betyder for vores sundhed på lang sigt. Om ikke andet skal vi tage snakken. Med vores veninder, læge, bekendte og eventuelle forældre, hvis man er ung og bor hjemme.

Jo mere vi taler om det jo klogere bliver vi. Jeg vil ønske nogen havde taget snakken med mig dengang og at jeg havde haft et valg. Er p-piller altid løsningen? Måske i nogle tilfælde, men langt fra alle. Er det nemt, billigt og virker det? Som regel.. Men man kan altså betale en høj pris senere hen i livet og netop dét faktum vil jeg gerne have fokus på. Alene dét at kroppen nogle gange skal bruge flere år på at vænne sig af med hormonerne, før man kan blive gravid, er skræmmende.

De mest almindelige bivirkninger ved p-piller, og altså imens man er på dem, er pletblødning, ubalance i sin cyklus, udebleven menstruation, hovedpine, kvalme, brystspændinger, uren hud, humørsvingninger etc. I nogle enkelte og sjældne tilfælde kan man få blodpropper og depressioner. Derudover kommer alle de bivirkninger, når man stopper igen og kroppen skal finde sig selv..

Nu til det personlige.. Er I på p-piller? Hvorfor eller hvorfor ikke? Har I prøvet andre præventionsmidler og hvad tænker I om hele tendensen med, at kvinder skal stå for den del?


PSST… Følg med på min Instagram, hvor jeg deler små hverdagsøjeblikke samt min Facebook-side, som jeg opdaterer hver eneste dag. HUSK også at anmod om at blive en del af den private Facebook gruppe KUN for kvinder.

Skriv en kommentar

 

21 kommentarer

 1. Jeg har prøvet et utal af præventionsmidler. P-piller, mini-piller, spiral, p-ring og nu p-stav. Jeg fik kvalme af p-pillerne, mini-pillerne skulle jeg tage samme sekund HVER DAG – ellers fik jeg “menstruation”, spiral gjorde ondt i underlivet og historierne er mange… nu har jeg p-stav for anden gang (jeg er 24 år) og jeg er meget glad for metoden. Jeg oplever lidt uregelmæssig blødning, men ellers ingen bivirkninger – og så er det jo bare super nemt. Jeg VIL være ekstra beskyttet på den ene eller den anden måde, da jeg simpelthen ikke har lyst til at blive gravid, hvis et kondom skulle gå i stykker. Og jeg har intet imod, at præventionen er på min kappe.

  1. Så må du have en god erfaring 😊 Jeg kender hverken til p-ring eller p-stav. Kun per navn. Er det den, der opereres ind i armen?

   Nej, der er altid en risiko ved kondom, men det tænker jeg også der er ved spiral, p-piller etc. Man hører i hvert fald om folk, der bliver gravide trods prævention.

   Jeg har som sådan heller ikke noget imod at stå for prævention, hvis altså bare der fandtes et nemt og sundt alternativ 🙈

 2. Jeg kvittede p-plasteret (som jeg brugte i stedet for piller) da jeg var 22, og det var først som 24-årig, at jeg fik min menstruation igen – jeg så simpelthen ikke skyggen af den. Det var fuldstændigt vanvittigt, at kroppen skulle bruge halvandet år (og adskillige lægetjek) på at finde tilbage i rytmen, og det har efterfølgende givet stof til eftertanke 😅 I min bog er kondomer det mest forsvarlige – den kunstige hormontilførsel springer jeg over!

  1. P-plasteret? Jeg er totalt bagud. Jeg har aldrig hørt om det 🙈 Hvor er det vildt din krop reagerede så voldsomt på det. Så har man ikke helt lyst til at starte igen. Jeg synes også kondomer er en fin løsning omend de er meget udskældte. Jeg tør alligevel ikke bruge naturlige app’s eller at måle min temperatur – bare nu hvis, der sker noget 😊

 3. Jeg har været på p-piller i omkring 18 år, og de sidste år døjede jeg rigtig meget med blødningsforstyrrelser. Jeg valgte at stoppe med dem til fordel for en sterilisation. Det er en beslutning jeg er rigtig glad for, men det kræver selvfølgelig, at man er helt sikker i sin sag. Da jeg stoppede med pillerne, slap jeg med det samme af med blødningsforstyrrelserne, men til gengæld flippede min hud helt ud, og her 4 år senere, kræver det stadig en daglig indsats med bl.a. salicylsyre at holde den nogenlunde pæn.

  1. Det er også meget længe, men forstår dig godt. Jeg kunne også godt overveje det nu hvor vi ikke skal have flere børn. Alternativt at det er min mand, der gør det.

   Det er vildt éns hud kan flippe så meget ud og altid vil gøre det 😥

 4. Først et par år på Yasmin, derefter en del flere år på Diane Mite. Grundet svær hovedpine, valgte jeg at droppe P-pillerne efter at have taget dem i +10 år. Herefter har jeg oplevet problemer med uren hud og fravær af menstruation. Det tog mellem 1 til 1,5 år før jeg igen fik regelmæssig menstruation.
  Vænner aldrig tilbage til P-piller. Problemerne med uren hud, er der så småt ved at komme styr på vha. Dermaroller.
  SÅ tak for at dele et relevant emne 🙂

  1. Det lyder lidt hen ad min historie. Det er virkelig tankevækkende, hvordan kroppen reagerer. Så hellere få ro på igen og få løst “problemerne” på en sund og naturlig måde. Dejligt du kunne bruge det ❤️

 5. Jeg har også været på p-piller on-and-off siden jeg var 16 (nu 23), med et enkelt skift til mini-piller, som resulterede i 6 måneders konstant menstruation.
  De gange jeg har taget p-piller har jeg døjet med migræne, køresyge, generel utilpashed og synsforstyrrelser. Men hver gang jeg tog til lægen, fik jeg at vide at det sikkert bare var kroppen som skulle vænne sig til hormonerne (også efter efter et helt år med problemer og 5-6 lægebesøg). Det var først da jeg tog til lægen med intentionen om at bede om en kobberspiral, for jeg skulle bare ikke have flere hormoner i kroppen, at jeg kom op til en sommerferievikar som var enig i at det var helt forkert at jeg skulle have det sådan, og at det nok var bedst at stoppe med pillerne.
  Det er nu 6 måneder siden jeg fik min kobberspiral, og jeg har aldrig haft det bedre 🙂
  Jeg skal dog stadig vænne mig til at tanken om at der sidder noget oppe i en livmoder, og at den sidder trygt og godt, og altså ikke øderlægger noget, prikker hul eller kan mærkes under sex.

  1. Det lyder altså voldsomt – ikke mindst at der skulle så meget til før en læge sagde stop. Det lyder ikke sundt.

   Jeg var også vild med kobberspiralen. Problemet var blot, at jeg til tider kunne mærke den og at jeg flere gange følte den “blokerede”. Nu kan jeg godt lide det “naturlige” og ved flere behandlinger fik jeg at vide den sad og blokerede for andre ting og deraf mit velbefindende. Det er dog klart det bedste jeg har prøvet. Jeg fik den kun ud fordi jeg havde haft den i det tid jeg måtte.

 6. Jeg har været på p-piller fra jeg var 16-23 år gammel. I dag er jeg snart 25, og bruger ikke anden prævention end kondom – men jeg er heller ikke i et forhold for tiden. Jeg stoppede med at tage p-piller fordi jeg var nysgerrig på, hvordan min krop ville reagere, netop fordi man hører så mange historier, og også fordi tanken om, at jeg fyldte min krop med hormoner gjorde mig en lille smule bange. Jeg fik min menstruation tilbage allerede måneden efter stoppet, og den har været helt regelmæssig lige siden. Ellers har jeg vitterligt ikke oplevet nogen forskel på mit sind, min vægt eller min hud. Jeg kan dog mærke min cyklus bedre, altså de forandringer der sker med kroppen gennem en måned, og min sexlyst er blevet større – ret tankevækkende! Mens jeg var på p-piller har jeg ikke oplevet nogle forandringer. Det har kørt virkelig godt, og det er jo virkelig nemt at bruge. Så egentlig er jeg positiv overfor p-piller, og tænker også, at jeg vil bruge dem en anden gang, når jeg får en kæreste en dag (fordi det er det bedste alternativ til et kondom).
  Det er vildt, hvor forskelligt man reagerer på pillerne, og jeg kan godt forstå, at I har fået respekt for dem, men jeg synes også lige jeg ville nævne en positiv histore, for de findes også. 😊

  1. Der er helt klart positive solstrålehistorier 😊 Jeg har flere veninder, der ikke har oplevet problemer overhovedet. Det kun nogle af os, der er så uheldige, men jeg håber alligevel på flere historier. Både de gode og de dårlige. Blot så vi er oplyste. Jeg vidste slet ikke hvad jeg gik ind til dengang, og det ærgrer mig så gevaldigt.

 7. Efter at have døjet med hovedpine i flere år, smed jeg P-pillerne, i et forsøg på at finde ud af om det muligvis var dem der påvirkede min krop..
  samtidig startede jeg med at spise lidt sundere og træne lidt mere.. i løbet af et halv års tid havde jeg smidt noget vægt, og gået uden hovedpine stort set siden den dag jeg smed pillerne.. og da jeg så skulle starte op på noget prævention igen, fik jeg en kobber spiral som jeg i det store hele har været glad for. Er dig ikke sikker på jeg vælge den igen, når jeg efter at født vores første barn, til sommer, muligvis skal have noget prævention igen..

  1. Jeg har ikke mærket til hovedpinen mindes jeg, men tankevækkende så mange har. Jeg forstår godt din tvivl med kobberspiralen. Jeg var rigtig glad for den, men der er mange der ikke er, og det er nok løsningen på alt det her præventionssnak. At man prøver sig frem, deler erfaringer og prøver at tage det rigtige valg for en selv ❤️ Jeg er stadigvæk i tvivl om hvad jeg gør til den tid.

 8. Fedt, at du tager emnet op! Jeg er også en af dem, der “automatisk” røg på p-piller som 17-årig, fordi det ligesom var det, man gjorde, og fordi min daværende kæreste ikke brød sig om kondomer. Men jeg stoppede med at tage dem som 24-årig, ikke fordi jeg havde nogen konkrete bivirkninger egentlig, men mere på grund af en historik med blodpropper i familien, og så ville jeg ikke risikere noget. Jeg begyndte at tage minipiller i stedet, men dem fik jeg depressionstendenser af. Heldigvis er min nuværende kæreste af den overbevisning, at mit helbred og min psyke er det vigtigste, og derfor bruger vi nu gode gammeldags kondomer. Det betyder vildt meget for mig, at han er så forstående, for jeg har indtryk af, at mange mænd har et problem med kondomer, blot fordi det er lidt upraktisk. Men skal vi kvinder virkelig udsættes for bivirkninger og hormoner fra vi er teenagere, til vi går i overgangsalderen, bare fordi mænd synes, det er træls at tage gummi på? Desuden synes jeg faktisk, at tanken om, at vi, når vi vil have børn, bare kan smide kondomet uden at skulle “vente” på, at min krop finder sig selv igen efter p-pillestop.

 9. Det er så godt, at der kommer noget “larm” omkring p-piller og prævention. Jeg har været på p-piller on/off nogle år, men har dog ikke haft bivirkninger som så. Jeg skiftede til mini-piller i 1 års tid – dem er jeg lige stoppet på for 2 mdr siden. Det er slut med at fylde kroppen med det gift! Nu skal min krop finde sig selv – og hvis ikke det sker inden længe, tager jeg fat i min zoneterapeut <3

  1. Ja, selvom man måske ikke har åbenlyse bivirkninger tænker jeg også det er bedst at undlade at fylde kroppen med det. Jeg håber din krop hurtigt finder sig selv og ellers er zoneterapi altid en fantastisk ting ❤️

 10. Jeg er stoppet på p piller efter 10 års brug og har ikke haft min menstruation lige siden, det er 7 måneder siden og jeg droppede p pillerne da vi ønsker at blive gravide, hvilket jeg godt kan glemme alt om indtil min cyklus kommer tilbage. Kommer aldrig til at tage p piller igen! Synes det er uhyggeligt at det kan tage kroppen evigheder at komme oven på igen.

  1. Det er for vildt! Godt du er kommet af det og kan finde din krop igen. Krydser fingre. Jeg glemmer ALDRIG den effekt det havde på mig. Aldrig igen 😿

 11. Jeg synes det her er en utrolig vigtig snak og vil gerne også dele mine erfaringer. Jeg røg selv på p-piller som 16-årig, og var ekstremt glad for det. Jeg havde absolut ingen gener. Jeg blev dog mistænksom, da jeg i 20erne holdt et års pause, hvor jeg i løbet af det år kun fik menstruation 2 gange. Da jeg gik til gynækologen fik jeg at vide at jeg havde PCOS og skulle blive ved med at tage p-piller. Det gjorde jeg så i mange år. Da jeg blev 32 fik jeg nogle vilde humørsvingninger grænsende til depression, der varede i 1,5 år før jeg fik mistanke om at det kunne være p-pillerne. Jeg gik til en tysk naturlæge, en heilpraktiker, og fandt ud af at pillerne var giftige for mig og havde fået mit hormonsystem totalt ud af balance. Han behandlede mig i 6 uger, og jeg blev både glad igen og fik regelmæssig menstruation igen. Helt normalt. Min depression var fuldstændig væk. Jeg fik min sexlyst tilbage, og jeg fik en kæreste.
  Nu ville jeg så have en anden prævention helt uden hormoner, og det blev kobber-spiral. Jeg havde det dog ikke godt med spiralen, jeg kunne føle den spænde hele tiden, og følte også at den påvirkede mit humør. Efter 1 måned fik jeg den taget ud, og jeg har ikke haft min menstruation siden. Det er 4-5 måneder siden nu.
  Jeg har et par veninder der er meget glade for kobberspiralen, og ikke har nogen gener. Og så har jeg en enkelt veninde der rent faktisk blev lam af spiralen og kom i kørestol. Da hun fik den taget ud gik det over, hun kunne gå igen og alt var fint. Det lyder helt vildt og viser, hvor forskelligt man kan reagere på den slags.

 12. Girls… Jeg vil bare dele en vidunderlig og naturlig præventionsmetode LadyComp – med pearl index på 0,7 er den 99,3% sikker. Det er lidt ala clue-appen, men her måles din temperatur under tungen, hver morgen, det er en meget følsom termometer der kan fortælle dig hvor i din cyklus du er, og hermed om du kan blive gravid eller ej den dag. I de perioder du er frugtbart skal du naturligvis bruge kondom. Det er altså 100% hormonfrit, og desuden giver LadyComp dig nyttig viden om din cyklus generelt.