Jeg får helt ondt i maven

Valg 2019

.. over valgkampen og hvad den allerede indebærer af ubehageligheder. Det er sjældent, jeg taler politik her på domænet. Jeg kan godt lide at holde tingene adskilt. Ja, bloggen tager afsæt i mit liv, men jeg skelner i den grad mellem det personlige og det private.

Politik er en af de ting, der kan være privat for mange. Det må være op til den enkelte at afgøre om man har lyst til at dele eller ej. Det er ikke noget nogen har krav på at vide. Derfor respekterer jeg også både de mennesker, der gerne deler ud, men i den grad også dem, der gerne vil holde det for sig selv.

Jeg har en gang tidligere haft politik oppe at vende herinde, og det tog I heldigvis rigtig godt imod selvom vi måske har nogle forskellige mærkesager. Indlægget finder I her “Derfor synes jeg du skal stemme”.

Men det betyder ikke, jeg ikke interesserer mig for det. Og efter at have været ret nedslået efter der blev udskrevet valg, tænkte jeg alligevel jeg måtte vende nogle ting herinde. Både fordi andre måske har det lige sådan, men også for at blive klogere. Lige nu er jeg mest af alt opgivende, og jeg har lyst til at stemme blankt.

Det er mig en gåde, hvordan en valgkamp allerede er blevet så modbydelig. Jeg forstår godt den unge generation (og alle andre generationer for den sags skyld) lærer at tale grimt til hinanden, når de hver eneste dag bliver eksponeret overfor den måde mange politikere taler til og om hinanden. Det er ikke konstruktiv kritik. Det er langt henad vejen grimme gloser. Det skaber ikke udvikling, og det udvider sjældent horisonten

Jeg gider ikke engang nævne en vis mands navn, som er ret god til at tale rigtig grimt om andre. For en halv time siden faldt jeg over en Facebook video, der viste hvordan selvsamme mand havde 50 (!!) betjentes opdækning med på Christiania, hvor hans eneste formål var at provokere og skabe had. Om jeg begriber, at man kan have så meget had til andre mennesker. Både den ene og den anden vej.

Vi bor i et land, hvor vi kan det meste. Vi har alle muligheder for at skabe gode resultater og stå sammen. Alligevel bruges der ressourcer og MANGE penge på at bekæmpe hinanden. Udelukkende for at “vinde” og få flest stemmer, for derefter ikke at indfri 90 % af de løfter, der blev givet i første omgang. Få år efter starter det hele igen. Penge, falske løfter, mudderkastning, grimme gloser, overeksponering, valgplakater og dertilhørende affald i vores natur de næste mange måneder. Jeg magter det ikke.

Det lyder måske lidt latterligt, at jeg ikke magter det. Det er jo ikke mig, der er politiker. Men jeg mister troen på vores samfund, og jeg kan ikke finde noget eller nogen jeg tror på. Jeg er skeptisk og kan slet ikke navigere i valgtests, debatter, indslag eller opslag på de sociale medier. Dermed ikke sagt man ikke skal stemme. Det skal man altid. Vi bor i et demokratisk land, hvor vi er så heldige vi har noget at skulle have sagt. Selvom det til tider ser sort ud må vi aldrig tage det for givet.

Jeg ved med mig selv, at det vigtigste for mig er de mennesker, der har brug for omsorg, kærlighed, læring og hjælp. Selvfølgelig især med omtanke på de yngste og institutionerne, men i den grad også folk, der er syge og ældresektoren. Det kan ikke passe de af alle, skal mærke nedskæringerne hårdest. Det må simpelthen ikke ske. Derudover er klima en vigtig mærkesag, men også her tvivler jeg. Selv dem, der slår sig på klima, efterlever det ikke altid selv. Tværtimod.

Sagt på en anden måde.. Hvad kan jeg gøre for at blive mere oplyst? Skal der mere til end at “bare” gøre det alle andre gør? Hvordan tager jeg et valg, der giver mest mening ud fra de ting som jeg synes er vigtige. Lige nu handler det mest af alt om brændslukning. Man er i hvert fald helt klar over, hvem der for guds skyld ikke må få nogle mandater.

Jeg forstår ikke hvorfor man ikke kan stå sammen. På trods af forskellige holdninger, ønsker vi vel i sidste ende alle et samfund, hvor der tages hånd om både dem, der skal føre det hele videre, når vi andre er døde, men også dem, der har knoklet hele deres liv? For ikke at tale om sundhedssektoren. Hvad er det der er sket i vores samfund, som har gjort det er gået så meget ned af bakke de sidste 30 år? I hvert fald på det område.

Det er altså ikke fordi jeg ikke vil dele hvad jeg vil stemme på, men jeg er i tvivl. Jeg er i den røde ende, men hvor det giver mest mening at lægge min stemme, ved jeg endnu ikke.. Kan det passe jeg er nødt til at lave udelukkelsesmetoden?

Jeg tænker videre. I må have en dejlig søndag, og hvis I har nogle gode tips eller sites jeg skal besøge, må I endelig dele det i kommentarfeltet

Skriv en kommentar

 

8 kommentarer

 1. Du er ikke alene, slet ikke. Det er så svært at gennemskue hvad der er det rigtige, både fordi retorikken er så grim, men også fordi man ikke kan stole på det der bliver sagt under valgkampe.
  Jeg tror at den nemmeste måde at blive lidt mere sikker i sin sag, er at tjekke op på forskellen mellem hvad partierne siger, og hvad de rent faktisk stemmer på når de sidder i salen, der kan nemlig være en verden til forskel. Ord er som bekendt gratis, men hvad siger deres handlinger. Det har man heldigvis mulighed for at tjekke op på.
  Jeg tror måske at min taktik er at stemme så rødt som muligt, og så stemme på en kvinde. Så burde det ikke kunne gå helt galt.
  Jeg har også været virkelig fristet til at stemme blankt, fordi at ingen af mulighederne virker attraktive, men det er alligevel en skam at lade sin stemme “gå til spilde”. Jeg har brug for at stemme på nogen der står for håb, og kærlighed, som modsætning til alt det had der findes derude – ikke mindst i dansk politik.

  1. Det er på en eller anden måde rart at høre ❤️

   Du har ret! Jeg suger alt til mig, men det er svært at finde hoved og hale midt i kaos. Jeg er også mere til håb, handling og kærlighed 💪🏼

 2. Jeg kan anbefale dig Sustain Dailys næst nyeste podcast afsnit, der er en bonus episode, der kom ud i anledning af valget. Den var virkelig rar at lytte til 😊😊

 3. Jeg har også allerede helt ondt i hovedet og jeg har endda ikke fulgt vildt meget med indtil videre. Jeg har faktisk med vilje lavet strudsen, simpelthen fordi jeg også går og har en knude i maven på samfundets vegne… Dermed ikke sagt, at jeg ikke har tænkt mig at stemme, for det har jeg. Jeg kan bare ikke overskue at høre/se på det frem til…

  I Go’Morgen DK havde de en ekspert inde, som man kan komme i “tvivlerterapi” hos – simpelthen hvis man er i tvivl om, hvor man skal sætte sit kryds til valget. Ret spøjst, men også en ret genial idé!

  https://nouw.com/satinawandel

  1. Tvivlerterapi! Det er da en god idé! Jeg gad godt hvor mange tvilere, der er i DK og hvor meget de faktisk ender med at afgøre mange ting. Derfor føler jeg også en pligt til at sætte mig ordentligt ind i det hele. Mere end bare debatter og sociale medier 🙈