Selvstændig på fjerde år og de ting, jeg har lært (Del 1)

Selvstændig på fjerde år

Godmorgen. Jeg har lige en times mig-tid, som jeg kalder det, når jeg får prioriteret bloggen. Det er mit frirum, og jeg vil sådan ønske jeg havde mere tid til den, men lige nu går meget af tiden med møder, mails, Instagram, podcast, kvitteringer og nu også sygdom og børn hjemme.

Det er ikke en undskyldning. Tværtimod. Mit mål er at uddelegere mere og mere. Her er jeg meget inspireret af mange af de amerikanske pendanter, der nærmest har skabt et helt team af ansatte. Nogle står for korrekturlæsning på alt, der udgives og andre tager billederne. Derudover har de måske en fast projektleder, der er tovholder på det hele, en agent og til tider også en webudvikler.

Jeg ved godt vi ikke kan sammenligne os med USA, som trods alt er større, men idéen er god. Få dygtige folk til at tage over på det, du ikke er bedst til, og koncentrer dig om det du synes er sjovt. I mit tilfælde er det at skabe indhold og nørde billeder.

Selvstændig på fjerde år

En status på det selvstændige liv 3 år efter

Og det bliver dagens inspiration til indeværende blogindlæg. Jeg har nemlig været selvstændig i lidt over tre år, og det er 2,5 år mere end jeg troede var muligt, da jeg tog chancen, haha.

Jeg kan godt blive lidt irriteret, når jeg gennemlæser mine gamle indlæg. Jeg havde ikke meget tiltro til mig selv. Det er selvfølgelig fint at være realistisk og ydmyg, men jeg gider ikke læse om en yngre mig, der talte sig selv ned. Jeg kan jo godt!

I dag har jeg en anden erfaring og viden, og den er uundværlig. Både i forhold til min egen virksomhed, men også når jeg arbejder freelance for andre. Jeg elsker at lære nyt, og tror på man kan lære noget nyt hver eneste dag, hvis bare man vil.

Selvstændig på fjerde år

Læs også:
Livet som selvstændig, da jeg først startede til nu

Der er ingen, der kan det hele og man må aldrig hvile på laurbladene. I en konkurrencepræget branche, er der altid nogle nye talentfulde mennesker, hvorfor jeg tror på det er vigtigt at vokse hver eneste dag. Hvad end man har lavet det i 6 måneder eller 6 år.

Hvad har jeg lært og hvad mener jeg andre selvstændige bør fokusere på?

Derfor tænkte jeg også det var tid til en status fra de sidste tre år i to indlæg med alt det jeg synes er værd at nævne. Jeg har lært nogle ting – på godt og ondt, og de erfaringer kan andre måske nyde godt af. Eller måske bare bliver klogere på, hvad der foregår bag kulissen?

Så sent som i forgårs havde jeg en samtale med en skøn kvinde, der vil have mit input til om hun skulle tage chancen og gå selvstændig. Og der er mit svar altid det samme. “Hvis det er det du drømmer om, så gør det. Hvad er det værste der kan ske?”.

Jeg tror personligt kun det er sundt at prøve at stå på egne ben. Hvis altså man har lyst. Selvom det fejler og man måske må lukke biksen igen, er den erfaring guld værd i alt andet man gør fremadrettet. Både privat og i arbejdslivet.

Selvstændig på fjerde år

Er det svært at starte sin egen virksomhed? Hvad kræver det?

Alle kan oprette en virksomhed. Jeg har en enkeltmandsvirksomhed, og det var så nemt, at det var klaret på et par timer. Det hele klares online lige her, og et par dage efter har man et CVR-nummer. Det er kun hvis man har planer om at tjene mere end 50.000 kr. det kan betale sig (og er et lovkrav). Alle mennesker kan tjene op til 50.000 kr. ved siden af deres arbejde, så længe det angives som b-indkomst.

Læs også:
Blogsnak: Når det er tid til at ryste posen

Når man er registreret med et CVR-nummer skal man betale moms hvert kvartal. I hvert fald de første par år, hvorefter det bliver med større mellemrum. Det betyder også man kan købe arbejdsrelaterede ting gennem sin virksomhed og spare momsen. I mit tilfælde er det alt teknologi, jeg skal bruge. Kamera, udstyr, computer, telefon og WiFi. Derudover kan jeg trække mad og drikkelse i arbejdstiden fra, og hvis man har en kontorplads, er der også fordele at hente der.

Nu har vi ikke bil, men hvis man har, er det også en fordel i forhold til benzin og parkering. Jeg kan også trække taxaregninger og andet transport fra såvel som de rejsedage jeg har, der er relateret til bloggen.

Invester i din forretning fremfor at hive alle pengene ud

Der er mange flere ting man kan gøre til sin fordel, og det lærer jeg hele tiden mere om. Et af de bedste råd jeg har fået, var fra min revisor, der mente jeg skulle investere mere i min virksomhed i stedet for bare at hive pengene ud til mig selv. Selvfølgelig skal man kunne betale sin regninger, men jeg hiver KUN det ud, der dækker min udgifter + 1000 kr. mere.

Sidste år betød det, at jeg kunne smide + 30.000 kr. efter et helt nyt webdesign, som var en nødvendig investering. Det er mange penge, men også en investering i min fremtid.

Selvstændig på fjerde år

Læs også:
Influencerbranchen, reklame, troværdighed (og en blokering)

I år har jeg “kun” købt nyt kamera, men jeg overvejer både en iPhone 11 eller ny computer inden året er omme. Sidstnævnte er nok ved at være nødvendigt, men kræver også lige minimum en 15-17 K, og det er jo mange penge. Derudover vil jeg gerne ligge nogle penge i en-til-en konsultationer hos andre.

Drømmen om at investere i andre mennesker og deres spidskompetencer

På sigt, og når jeg lige så stille kan hæve mine priser, vil jeg gerne investere i mennesker, der er stærke på forskellige områder. Jeg gad godt have en korrekturlæser, der læste alt tekst igennem for tastefejl og grammatik. Måske er det dig, jeg leder efter?

Derudover vil jeg gerne tage forskellige kurser i personlig branding, jura og ikke mindst Instagram, som er et medie man hele tiden kan udvikle sig på. Jeg gad også godt holde mine egne kurser, hvor jeg hjalp folk igang med det praktiske, delte ud af min viden om SEO på blogs og ikke mindst motivation. For hvordan holder man gnisten oppe, når det hele ramler og føles uopnåeligt?

Målet er, at få en assistent på et tidspunkt, der kan hjælpe mig med billeder, holde styr på min kalender, udvikle min forretning sammen med mig og andet relevant. Måske en praktikant på et relevant studie kunne være en mulighed? Det kunne også være jeg skulle have en kontorplads igen en dag, så jeg kommer mere ud af huset og får faste kollegaer igen. Drømmene er mange.

Du er mere værd end du tror, og det kan godt betale sig at sige NEJ

Og så er der hele værdisættelsen. Det kan være svært som nyudklækket selvstændig at tro på sig selv, MEN jeg lover, du er mere værd end du tror. Hellere sige nej til en dårlig aftale end at gå på kompromis med dig selv. Det er fint at køre med lavere priser og gode tilbud for at tiltrække nye kunder i starten, men derefter skal de nok komme igen, hvis du kan levere noget unikt.

I mit tilfælde har jeg lavet mange samarbejder, der har været prissat for lavt. Både virksomheder, jeg har konsulteret til en lav timepris, men også kampagner på bloggen, der ikke kunne betale sig i sidste ende. Det er en fin erfaring at have med videre, og for hver gang bliver man klogere på sig selv og den branche man er i.

Omvendt har jeg været villig til at tage noget ind under mine normale priser – udelukkende fordi jeg bare VIL arbejde sammen med det pågældende firma, men også for at bevise dem om, hvorfor de skal investere i mig fremadrettet.

Del ud, spar med andre og anerkend andre folk godt kan have succes uden det tager noget fra dig.

Jeg er heller ikke bange for at tale priser med andre i samme situation. Så længe det holdes mellem os. Jeg lærer altid noget nyt og har ofte mere mod på forhandlingsprocessen. I dag har jeg dog en agent på, men jeg arbejder stadigvæk med mine priser og hvad der er fair for begge parter.

Der er dog en stor konkurrence, så man skal også tænke taktisk i nogle situationer. Det kan godt betale sig at starte med en god pris i håb om kunden kommer igen, fordi de er tilfredse med det man leverer. Hvis man er i tvivl om hvad man skal gøre, kan man altid høre andre i samme branche. Det giver som regel en god mavefornemmelse.

Og det var del 1. Skriv endelig hvis I har spørgsmål til del 2, jeg skal få med. Her tænker jeg bl.a. at komme ind på hvordan man prisfastsætter sig selv, hvad det skal koste, de praktiske ting som moms, årsopgørelse og betaling af SKAT, betydningen af gode kollegaer, opsøgende salg, det psykiske aspekt, drivkraften bag og hvad jeg synes er vigtigst.

Jeg vil også gerne lidt ind på det med at bruge sine kanaler til noget større end “bare” at dele reklamer. Og at turde sige fra, hvis man synes branchen trænger til et løft. Der er jeg måske lige nu.

Tak fordi I læser med og altid er så gode til at dele ud af jeres egen livserfaring. Måske er du selv selvstændig eller overvejer det? Eller har du det komplet modsat?

Skriv en kommentar

 

8 kommentarer

 1. Det er altså så super sejt, det er. Jeg gad godt, at jeg havde modet til at tage springet og blive sin egen herre. Selvom det må være meget skræmmende nogle gange!

  1. Hvis du virkelig brænder for noget, og tit drømmer om at prøve det af, er det bare med at gøre det. Den erfaring kan man ikke købe sig til. Der er intet federe end at prøve sine drømme af. Også selvom det kan være lidt skræmmende 🧡

 2. Det er et meget inspirerende indlæg du har skrevet! En skønne dag vil jeg gerne komme til at leve af min blog, men jeg ved der er lang vej endnu.
  Derfor vil jeg gerne høre hvordan du kom til det punkt at du tog springet med at begynde at leve af det? Bruger du affiliates, sponsorater?
  Jeg følger også din hverdag på Instagram og det er simpelthen så fedt at følge med i!

  1. Tak, Tania. Det gør mig glad 🧡

   Alle mennesker har noget på hjertet og deres egen unikke vinkel. Hvis man virkelig vil det, skal det nok lykkes 💪🏼

   Jeg kom til det punkt, da jeg havde arbejdet i samme i virksomhed nogle år. Jeg sad på den anden side af bordet og kunne se hvordan markedet bare voksede og voksede, og at der var plads til en som mig. Jeg har ikke fortrudt det (kun de dage det hele bliver lidt for stressende, hehe).

   Jeg lever primært af kampagner samt freelancearbejde. Affiliate kan være en god forretning, men det kræver meget, så der hiver jeg ikke så meget hjem. Det er dog klart noget, jeg vil anbefale andre at dykke ned i, hvis de vil tjene penge på deres kanaler 🧡

   Kæmpe tak fordi du følger med. Der var ingen digital mig, hvis I ikke var der på den anden side af skærmen.

 3. Jeg vil gerne ansættes som din korrekturlæser, når du får brug for en, du siger bare til! 😃❤️

  1. Send endelig en ansøgning. Jeg har ingen idé om hvornår eller hvordan, men jeg vil meget gerne høre fra jer, hvis I mener at kunne hjælpe mig 🧡