Livmoderhalskræft “Der er ingen vej tilbage for mig, men hvad med dine børn?”

livmoderhalskræft Fiesenberg

I tirsdags var jeg til et morgenmøde i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen. Anledningen var, at HPV-vaccinen nu er gratis for både piger og drenge. Og som mor til en dreng på snart 7 år og en pige på 1,5 år, var det aldeles aktuelt for mig. Jeg vil nemlig gerne blive både klogere og mere oplyst.

Jeg har selv fået HPV-vaccinen, men desværre først, da jeg var 26 år. Jeg vil selvfølgelig ønske den også havde eksisteret, og jeg var mere oplyst, da jeg var teenager. Jeg tog den så snart den blev gratis for alle kvinder, og så har jeg fået regelmæssige celleskrab siden jeg var 23 år. Mere kan jeg ikke rigtigt gøre.

Hver dag får 2 danskere nemlig kræft, der skyldes en HPV-infektion. Det er 2 for mange, hvis du spørger mig. Især med tanke på vi nu har en vaccine, som kan gøre en forskel og nedbringe det her tal betydeligt.

livmoderhalskræft Fiesenberg

Derfor var jeg heller ikke i tvivl om jeg vil bruge min stemme og kanaler til at sprede budskabet. Spørgsmålet var bare hvordan.. Det har jeg grublet over i nogle dage. Jeg vil ikke “kun” videregive den vigtige information, jeg fik i tirsdags, og af den grund har jeg inviteret en særlig person med i dagens indlæg, der har sin egen historie med HPV og et efterfølgende kræftforløb.

Da jeg mødte Fie i tirsdags, blev jeg ramt. Vi er jo nærmest jævnaldrende. Det er ikke fair, at livet ofte udgøres af tilfældigheder. Det kunne være hvem som helst, der blev smittet med en HPV-infektion, som udviklede sig til kræft. Udover mødet med Fie, var der personlige oplæg fra to andre, og jeg har så meget respekt for alle folk, der bruger deres sygdomsforløb og fortællinger til at gøre en forskel. For det gør det. En kæmpe forskel!

Nederst i indlægget vil I kunne læse nogle vigtige fakta om HPV, som jeg synes alle bør få med. Og hvis I synes blogindlægget rykkede noget hos jer eller I gerne vil vise jeres veninde, børn, kollega, familiemedlem etc. det, så del endelig.

Jo mere vi får budskabet ud des bedre.. Der findes nemlig en kur mod livmoderhalskræft, og andre kræftformer som et resultat af smitning med HPV, og den hedder HPV-vaccinen.

livmoderhalskræft Fiesenberg

DISCLAIMER: Det er kommet frem i lyset, at Fies kræftforløb har været opdigtet i alle disse år. Det er ubegribeligt, chokerende og trist, og vidner om et meget psykisk sygt menneske. Jeg lader blogindlægget stå, da der foreligger en masse vigtig information om HPV-vaccinen, som var udgangspunktet for indlægget til at starte med. Mine tanker går til familien, som om noget må være i chok, og så håber jeg virkelig Fie får den hjælp hun så inderligt har brug for.

Byd velkommen til Fiesenberg, som jeg med stor beundring følger på Instagram. Fie deler ærligt ud af livet som uhelbredelig syg efter at være blevet diagnosticeret med livmoderhalskræft.

Gaven jeg aldrig fik

Januar 2013 var jeg 23 år. Jeg studerede, festede, arbejdede, hang ud med mine venner – alt det man nu gør som en 23 årig. Jeg nød livet og gjorde mig klar til det “rigtige” voksenliv med karriere, huskøb og børn.

Den januar – en sen torsdag eftermiddag – var jeg ved at gøre mig klar til at skulle i byen. Mens jeg stod på mit lille Vesterbro badeværelse, for at tage makeup på, blev jeg ringet op. Det var min læge. Jeg var ikke i tvivl om at der var noget galt. Det kunne jeg høre på stemmen: ”Fie dine resultater fra din celleskabsprøve er kommet, og du skal videre til undersøgelse – gerne i næste uge.”

I det øjeblik gik der 1000 tanker gennem mit hoved. Og jeg var rædselsslagen. Jeg viste ikke hvad jeg skulle gøre af mig selv. Og jeg kunne ikke overskue at forholde mig til noget eller nogen. Det der skulle have været en sjov aften i byen med pigerne, blev til en aften alene under dynen.

Derefter gik alt stærkt. Hospitalsbesøg, undersøgelser, samtaler med læger. Alt sammen blev i sidste ende til diagnosen kræft. Livmoderhalskræft. Før var jeg en almindelig 23-årig, der gik op i sit studie og sine venner. Nu var jeg en 23-årig med kræft.

Vaccinen var et overset tilbud

Da jeg var en ung og klodset teenager, var vaccinen hverken gratis eller særligt kendt blandt befolkningen. To ting der medvirkede til, at jeg først fik den efter at jeg var blevet seksuelt aktiv.

Jeg var af samme årsag godt klar over, at der ikke var en 100% chance for at vaccinen ville dække, men samtalen med lægen gav mig dog stadig en lille forhåbning. Der var det sidste gang, jeg tænkte på vaccinen indtil den januar, da min verden ramlede.

livmoderhalskræft Fiesenberg

Jeg bliver aldrig mor

Kræften har taget mange ting fra mig. Blandt andet er håret røget af to gange. Men det, der måske gjorde mest ondt, var da jeg mistede muligheden for at blive mor. Pludseligt skulle jeg forholde mig til et liv uden børn. For hvordan i alverden skal give livet mening og lykke, hvis ikke børn?

Det er en stor del af det at være kvinde, at blive mor. Og det er en stor del af det at være menneske, at kunne blive forælder. Men det rammer ikke kun mig og mine følelser. Min mand Simon bliver heller aldrig far. Og jeg kan aldrig give min mor den gave, at blive mormor.

I dag har jeg lært at acceptere min situation, og Simon og jeg har fundet glæden og lykken med hinanden og vores lille hundedreng Osvald.

Men fra tid til anden overvælder sorgen mig stadig. Alle veninderne omkring mig lever det liv, jeg mistede som 23-årig og kører nu med fuld fart på karrieren, det første barn og måske endda det andet.

Lige så ked af det jeg er over den del af min skæbne, lige så lettet og taknemmelig er jeg over at andre måske ikke behøver at få taget de samme livsvalg fra sig.

livmoderhalskræft Fiesenberg

Der er ingen vej tilbage for mig, men hvad med dine børn?

Da jeg var barn og teenager var jeg selvfølgelig ikke klog og fremadsynet nok til at vide, hvilke konsekvenser, valg og fravalg ville have senere i livet.

Fuldstændigt ligesom børn og teenagere har brug for deres forældres hjælp til at træffe de rigtige beslutninger tidligt i deres liv. Beslutningen om at tage imod HPV-vaccinen er sådan en beslutning.

Tænk hvis der fandtes en vaccine mod kræft? Det gør der sgu’

I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af de tilfælde kan forebygges med HPV-vaccinationen. I dag er vaccinen med i vaccinationsprogrammet både til piger og drenge, og jeg håber, at I forældre vil tage godt imod den for jeres børns skyld.

Uhelbredelig syg

I dag er jeg 30 år og erklæret uhelbredelig syg.  Jeg er lykkelig, men det er noget jeg skulle genlære mig selv, at finde frem til.

Jeg har skulle lære at acceptere og finde glæden i et anderledes og måske kortere liv, end de fleste andre kommer til at leve. Igennem de sidste 7 år har jeg dagligt arbejdet med at overvinde mig selv og acceptere livets præmisser. Jeg har skulle lære og acceptere de kort livet har givet mig på hånden.  Jeg er kommet stærkere ud på den anden side og lært at få taknemmeligheden ind i mit liv.

Mit ønske og forhåbning er, at andre ikke skal gå gennem det, jeg selv har været udsat for, og det jeg har i vente. Men i stedet bare få en en vaccine, der sikrer dem mod den forfærdelige sygdom, der har taget så meget fra mig.

/Fie

Som foredragsholder og influencer giver Fie Arildsen inspiration til livet. Hver eneste dag inspirerer Fie tusindvis af danskere med sine opslag og videoer på de sociale medier. Under navnet fiesenberg deler hun ud af sin hverdag og sit liv med ønsket om, at få andre til at leve mere helhjertet.

Facts om HPV og HPV-vaccinen:

.. HPV smitter ved seksuel kontakt, og HPV-infektioner er meget hyppige – især hos unge kvinder under 30 år. I de fleste tilfælde bekæmper kroppen selv infektionen, men i nogle tilfælde bliver den kronisk og kan udvikle sig til kræft.

.. Omkring 4 ud af 10 unge under 30 år er smittet med HPV lige nu.

.. I Danmark er der hvert år 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af de tilfælde kan forebygges med vaccinen.

.. Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, da HPV kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor smitter HPV også ved seksuel berøring.

.. HPV-vaccinen beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer samt kønsvorter. HPV kan også give kræft i mundsvælget og på penis, men man ved endnu ikke om HPV-vaccinationen beskytter mod disse kræftformer.

.. Det anbefales, at man får vaccinen som 12-årig. I dag er den en del af børnevaccinationsprogrammet.

.. HPV-vaccinen kan give den samme type bivirkninger, som alle andre vacciner i børnevaccinationsprogrammet.

.. Sundhedsmyndigheder verden over anbefaler HPV-vaccinationen.

Del indlægget
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

12 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments