Vin for begyndere: 2020 bliver vinens år, nu skal det være!

Tysk vin

Annonce

Jeg ELSKER vin. Det har jeg gjort lige siden 2013, hvor jeg stiftede mit første bekendtskab med Riesling. Siden er det blevet til vin i begrænsede mængder ala et glas i ny og næ. Som eksempelvis et glas vin som afslutningen på en lang dag, når børnene sover. Eller en højsommerdag på terrassen. Eller et glas på vinbaren sammen med min gode veninde.

Det hele handler om balance. Som med alt andet i livet. Men selvom kærligheden til vin har været og stadigvæk er stor, så har jeg dog ærlig talt stadigvæk den dag i dag ingen idé om, hvad jeg laver, når jeg står nede i supermarkedet og kigger på vinhylden. Stor kærlighed, lavt kendskab, hehe.

Leitz rosé pinot noir

For lad os være ærlige.. Det er som regel der jeg ender, hvilket jo er helt skørt, når jeg godt kunne bruge lidt ekspertise fra en vinkender..

Fordi står jeg først i supermarkedet, så bliver valg af vin mest af alt truffet på baggrund af farven, design og etiketten, som langt de fleste af os faktisk gør. Og det betyder, at jeg ikke altid har styr på, hvad der ender i kurven og deraf i glasset. 

Leitz rosé pinot noir

Bliv klogere på vinens verden og få alle de gode vintips lige her

Af selvsamme grund har jeg sat mig for, at 2020 er det år, hvor jeg simpelthen vil lære min vin at kende. Slut med uinformerede vinkøb! Og helt specifikt vil jeg i 2020 dyrke mit kendskab til tysk vin, som jo altså bare er min foretrukne favorit. Når jeg er ude på vinbar eller café, skimter jeg også altid menukortet efter et glas Riesling, true love that is!

Derfor har jeg også valgt at teame op med Wines of Germany året ud, hvilket er et samarbejde, som jeg er så pokkers stolt over! Planen er, at jeg skal på en rejse, hvor jeg lærer en masse om vin, maden til vin og ikke mindst kommer jeg til at kunne videregive en masse brugbare vintips til de af jer, som har lyst til at følge min vin-rejse.

Det bliver et år med vinsmagninger, forskellige udfordringer (jeg vil blandt andet prøve at bage med vin og lave nogle seriøst gode vincocktails) og selvfølgelig konkurrencer, så I derude også kan komme igang med jeres vin-rejse.

Leitz alkoholfri vin

Kan man få god alkoholfri vin? JA! Det kan man faktisk. Og den kommer fra Tyskland

Og så skal vi tale alkoholfri vin, for hvad nu hvis man er gravid, ammer eller bare ikke er interesseret i alkohol? Heldigvis står Tyskland bag en af de bedste alkoholfrie vine, som både kommer i en rosé og riesling-version. Med og uden bobler. Dem finder du lige her. De kommer også i nogle smarte dåser, hvis man ikke lige har brug for en hel flaske. Mig bekendt står de til 29 kr., og de har dem allerede hos Juul’s Vin og Spiritus på Værnedamsvej.

Det kunne være jeg skulle arrangere en fælles vinsmagning, så vi sammen kan få kendskabt til både/enten den alkoholfrie og alkoholdige verden af vin? Jeg tænker, at den alkoholfrie vin måske er ukendt område for mange? Det kunne i hvert fald være drønhyggeligt og fedt at mødes om.

Leitz rosé pinot noir

Tid til tips og tricks

Jeg drikker som sagt sjældent en flaske, for lad os være ærlige. Det kan jeg slet ikke holde til, haha. Men et enkelt glas her og der, er skønt, og jeg har heldigvis også en række tips til hvad man kan gøre, når nu man gerne vil åbne en flaske, men ikke får drukket det hele. Det kan du nemlig sagtens. 

Tysk vin for begyndere

Vidste du (kend din vin):

.. Du kan som sagt sagtens åbne en flaske vin, selvom du ikke har planer om at drikke det hele på én gang. En vin kan holde sig 3-4 dage i køleskabet uden at blive flad, så længe du skruer låget på igen eller putter proppen ordentligt ned. Du kan også bruge en af de elektriske vinpropper, som lukker helt tæt. Alle vine skal på køl når de skal gen-opbevares efter åbning. Også rødvinen skal på køl (tag den ud en halv time før du skal nyde den igen, så den får stuetemperatur). Vinene udvikler sig over de 3-4 dage, og nogle bliver til en helt anden og måske bedre oplevelse end den man fik af selvsamme vin på den første dag.

.. For en generation siden var der gode tyske vine, men man måtte lede grundigt for at finde dem. I dag findes de både i dybden og bredden og i ethvert prisleje. Heraf er Riesling en af de mest kendte, som selv i Italien betragtes som den fineste og mest langlivede vin i verden. Og hvad mange ikke ved er, at tyskerne også producerer fantastisk rosé, bobler og ikke mindst rødvin. Det er kvalitet til gode priser. 

.. Riesling er verdens mest alsidige hvidvinsdrue, som med sine rene og raffinerede aromaer, høje syre og intense mineralitet skaber alt fra frugtige forårsvine til knastørre topvine og søde vine i absolut verdensklasse. Når det kommer til tysk vin, er Riesling den absolutte stjerne. Det er der en grund til. Ingen anden drue præsterer så mange forskellige udtryk som rieslingen, som så vidt vides har været dyrket i Tyskland siden 1400-tallet.

Leitz rosé pinot noir

.. Tyske vine kommer i mange smage og former, men de er især kendt for deres friske, lette og tørre udtryk. Uden det bliver for tørt. Det er lige mig. Jeg foretrækker min vin frisk og frugtig uden sødme.

.. Mange yngre generationer har overtaget familiens vingårde i Tyskland, og når de unge mennesker kommer til, bliver der eksperimenteret med nye former for produktioner. Derfor er tyskerne især også stærke på biovin, økologisk vin og naturvin.

.. Sekt, hvidvin og rosévin skal stå mindst to timer i køleskabet, før de serveres. Server dem hellere lidt for køligt, for når de skænkes i glasset i stuetemperatur, varmes de hurtigt op. Og ved de sommervarme udendørstemperaturer bør man også altid benytte en flaskekøler. De moderne kølemanchetter, som altid kan ligge klar i fryseren, er praktiske. Lidt anderledes er det dog med rødvin. For rødvins vedkommende taler man som sagt om ”stuetemperatur“, men her gælder også; hellere lidt for kold end lidt for varm.

.. Tysk vin er noget af det bedste vin i verden (se bare her), men alligevel er priserne mere end rimelige. De er stabile præcis ligesom vinen. Intet hype eller overpriser. Bare god kvalitetsvin.

Tysk vin for begyndere

En rødvinsudfordring.. Kan man lære at elske rødvin i en alder af 34?

Jeg har også valgt at stille mig selv den udfordring, at jeg, ud over at blive skarp i vin generelt, også specielt skal lære min rødvin at kende. Jeg har altid styret udenom rødvin, da jeg finder det for tungt og sødt, men det handler selvfølgelig bare om at finde den rigtige. Og ikke mindst til den mad vi spiser, den dag vinen skal på bordet.

Vidste du, at Tysklands røde stjerne er Pinot Noir, som i Tyskland kaldes Spätburgunder? Det er tyskernes svar på bourgogne, som kvalitetsmæssigt er oppe at ringe på niveau med de franske, men prismæssigt stadig er til at komme i nærheden af, og det er det jeg elsker ved netop tyske vine. Så ved du hvad du skal gå efter, næste gang du skal købe en god rødvin.

Tysk vin for begyndere
Leitz rosé pinot noir

Tænk sig hvad jeg kommer til at vide om vin ved udgangen af 2020! Hold op, jeg glæder mig, og jeg er allerede tyvstartet her i sommerhuset, hvor jeg har medbragt nogle nøje udvalgte flasker med stor hjælp fra Anders, som er sommelier.

I sidste uge var jeg nemlig forbi Juul’s Vin & Spiritus på Værnedamsvej, der er en af de ældste vinhandlere, hvis ikke den ældste, her i Danmark. Det er nemlig sådan, at det i den grad kan betale sig at købe sin vin lokalt hos vinhandleren. Det er sjældent dyrere end supermarkedet, og du får den rådgivning du har brug for.

Tysk vin for begyndere

Støt din lokale vinhandler og få den gode rådgivning og oplevelse til samme pris

Jeg gik ind med det formål at finde en Riesling til sommerhuset, og endte med noget helt andet, da vi kom til at tale mad, fisk, grill og flasker, som man kan nyde uden de skal passe til noget bestemt mad.

Meget inspirerende sådan at tale med passionerede fagfolk. For ikke at tale om den alkoholfrie rosé jeg tog med. Det er nemlig rart at kunne nyde sin vin uden at få en potentiel hovedpine med i købet.

Mange vinhandlere har heldigvis fået tyske vine på hylderne. Det hænger sammen med, at tysk vin er blevet så populært på den danske restaurantscene, da tyske vine passer utroligt godt til nordisk mad.

Så nu sidder vi her. I verdens fineste pastelfarvet sommerhus. Solen skinner direkte ned i haven, men der er heldigvis en let kølig brise, der gør det muligt at nyde et glas rosé i dette øjeblik (find den her). Rosé er bare perfekt til den danske sommer, hvis du spørger mig.

Den alkoholfrie version kommer med på turen i morgen, så vi kan nyde et glas på stranden og stadig køre bil tilbage til sommerhuset. God aften.

Jeg kunne vildt godt tænke mig at engagere dig i min rejse med Tyskland og deres gode vine. Hvad kunne være interessant at høre mere om? Opskrifter? Gode tips? Vil du være klar på at deltage i vinarrangementer, vinsmagninger og andet godt? Hvordan kan det give mening for dig på den anden side af skærmen? 

Del indlægget
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments