LCHF for begyndere

 photo LCHFbog_zpsec738a27.jpg

Endelig er indlægget klar! Vi er jo blevet medlem af LCHF sekten. Takket været Jane Faerber. Hvis du havde nævnt det for 6 måneder siden, havde jeg grint af dig. Dengang drak jeg selvfølgelig også proteinshakes, aminosyrer og erstattede alt det kaloriefyldte med sukrin, proteinpulver og andet mærkeligt stads.

Men LCHF virker altså (for os), men jeg tror ikke nødvendigvis det betyder det er godt for alle. Lige så vel som 5:2, proteinpulver og crossfit ikke er for alle. Det positive ved LCHF er, at det er realistisk, nærende og så sulter man ikke sig selv. På den anden side vil jeg sige, det er bedst for dem der kan lide ost og “fede” madvarer. Ellers bliver det en kende besværligt.

 photo Smoothie_zpsabda4377.jpg

Ideen bag LCHF (med inspiration fra Jane Faerbers bøger):

LCHF står for Low carb high fat. Man indtager altså få kulhydrater, moderat med protein og en del naturligt fedt. Man undgår desuden tilsætningsstoffer, e-numre, dårlige fedtsstoffer og alt i den duer – så vidt muligt. Man skelner mellem normal LCHF (for dem der gerne vil spise sundere & mere nærende men ikke nødvendigvis tabe sig) og striks LCHF (dem der gerne vil tabe sig).

Man spiser masser af grøntsager (ofte skjult i lækre retter, så man ikke engang bemærker dem), fisk, æg, kød og fjerkræ. Man vælger primært økologisk af hensyn til fedtsammensætning og dyrevelfærd. Derudover indtager man en del fede mælkeprodukter som piskefløde, fede oste, cremefraiche (38 %), økologisk smør, olivenolie m.m. Ydermere er nødder og bær en fast del af livsstilen. Er man ikke striks, kan man også indtage frugt og rodfrugter, men vi spiser det ikke rigtigt, da vi ikke mangler det i vores hverdag.

 photo Musli_zpsffbd1414.jpg

Sådan gjorde vi:

Efter en periode med alt for mange kulhydrater, stivelse, ustablit blodsukker, cravings og oppusthedhed, blev vi klar over det var tid til at prøve noget nyt. Vi havde længe haft LCHF biblen liggende men ikke rigtigt kigget i den. I dag kigger vi i den 4-5 gange dagligt og den skuffer aldrig.

Det var ikke sådan, at vi startede med at ændre alt til LCHF. Vi prøvede først en ret til aftensmad. Det fungerede godt og vi blev nysgerrige. Derefter blev det til et bananbrød, kaffe med fløde, cremet morgenmad og til sidst var vi solgt. Planen var aldrig at smide kg. (selvom mange gør det ved hjælp af LCHF). Målet var at spise bedre og mere nærende, og vigtigst af alt – få et stabilt blodsukker, der ikke gjorde vi faldt i slikskålen hver anden dag. Jeg føler ikke jeg har givet afkald på noget. Tværtimod er vi blevet beriget på madfronten og vi har aldrig spist mere lækkert. Det passer virkelig med bogens titel; Spis dig mæt & glad.

 photo LCHFburger_zps072b7908.jpg

Hvad skal man være opmærksom på?

Der er ost i rigtig mange retter, så det er en klar fordel, hvis du kan lide ost.

Lad vær med at overgøre det. Der er jo en del kalorier i maden, så man skal kun spise til man er mæt, hvilket som regel ikke er så meget, da man spiser utroligt meget naturligt fedt.

Du får pludselig en masse grøntsager, men de er camoufleret i alle mulige lækre indpakninger, så man bemærker det næsten ikke. Win for os, der ikke er fan af grøntsager i rå form.

Du får en pænere, sundere og blødere hud. Jeg lyver ikke!

Du taber dig ikke nødvendigvis, men væsken forsvinder og dit tøj sidder anderledes. Man ser bare mere tilpas og slank ud, er min erfaring. Nok fordi man er foruden alle de kulhydrater.

Det er ikke besværligt at lave maden, når man lige er inde i det. De fleste opskrifter er meget lige til.

Man skal investere i lidt ingredienser inden start; herunder kokossukker, kokosolie, vaniljepulver m.m. Livsstilen er ikke dyr, men det kræver lige lidt flere penge i starten som alt andet.

Det er en realistisk livsstil og derfor noget man kan leve med permanent. Man giver ikke afkald på noget og der er velsmagende erstatninger til alt det man er vant til.

Du skal ikke være fedtforskrækket. Det kan være lidt grænseoverskridende at begynde at putte fløde i sin kaffe, eller masser af ost i maden, men det giver mening i sidste ende. Prøv det inden I dømmer det ude. Jeg lover jer, at jeres aftencravings forsvinder.

Vi sværger til Madbandittens bøger. Vi har alle fire og bruger dem jævnligt. Man kan dog sagtens nøjes med en til at starte med og de er næsten altid på tilbud i Føtex og Bilka til 99 kr. Jeg vil gå efter “LCHF – Spis dig mæt og glad” som den første bog.

Nu er det min tur til at høre jer. Kender I til LCHF, har I prøvet det og hvad synes I? Hvis I har spørgsmål, så spørg endelig løs og jeg svarer hurtigst muligt.

Del indlægget
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

18 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments