Skoldkoppevaccine til vores børn, gætterier og et spørgsmål til dig

Skoldkoppevaccine

Annonce for MSD Danmark

Lige inden Covid-19 for alvor fik fat i Danmark, var jeg ude at løbe en tur med en god veninde. Vi snakker altid undervejs, og netop vores mange gode løbeture har resulteret i et utal af interessante emner. Den dag faldt snakken på skoldkopper.

“Har Nola egentlig haft skoldkopper? Og hvad med Sylvester?”

Som altid, når snakken falder på skoldkopper, svarer jeg, at jeg ærlig talt ikke ved det. De har begge haft 1-2 knopper, da de var omkring et år gamle, men de var ikke plaget af det på nogen måde, og børn kan vel godt få knopper af andre ting end lige skoldkopper? Resulterede det overhovedet i små sår med skorpe på?

Skoldkoppevaccine

Tvivlen ligger altid i baghovedet. Sylvester er 8 år nu, og skoldkopper bliver jo ikke nemmere at få jo ældre man bliver. Hvis man får det som voksen skulle det eftersigende være ret så forfærdeligt, og jeg ønsker for guds skyld ikke mine børn skal igennem sådan et forløb.

Hverken nu eller senere i deres liv. Og hvis skoldkopper var en voksen-sygdom – tror I så vi tolererede den på samme måde?

Skoldkoppevaccine

Info om skoldkopper (kilde: sundhed.dk):

  • Skoldkopper opstår af en infektion med varicella-zoster virus.
  • Skoldkopper smitter ved dråbesmitte, og er den mest smitsomme af alle børnesygdommene.
  • De fleste børn får sygdommen som små og bliver derved immune for livet.
  • Hvert år får over 60.000 børn i Danmark skoldkopper.
  • Der er en vaccine mod skoldkopper, men den indgår ikke i børnevaccinationsprogrammet i Danmark.
  • Det tager ca. 2 uger, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud.
  • Sygdommen begynder oftest med let feber, lige før der kommer et rødt udslæt.
  • Voksne har mere feber og føler sig mere syge end børn.
Skoldkoppevaccine

Min veninde fortsatte..

“Vidste du godt der findes en vaccine mod skoldkopper? Vi overvejer virkelig at få den til vores to”

Nej, det vidste jeg godt nok ikke, svarede jeg.. Hvordan kan jeg ikke have hørt om det? Her gik jeg og troede man skulle tage sin børn hen til andre smittede, så man kunne få det “overstået hurtigst muligt”.

Det har aldrig været helt optimalt, og vi har heller aldrig opsøgt sygdommen, men det er åbenbart det man i mange tilfælde gør som børnefamilie. I bund og grund krydser man vel egentligt bare fingre og håber på det bedst mulige forløb?

Skoldkoppevaccine

Vidste du, at man kan vaccinere mod skoldkopper?

Men så viser det sig, at der faktisk findes en måde hvorpå man kan undgå det, og jeg er lige nu der, hvor jeg gerne vil have en snak med egen læge. Først og fremmest vil jeg gerne vide om det giver mening nu hvor jeg er i tvivl om de overhovedet har haft det, og i så fald vil jeg mere end gerne betale for at få dem vaccineret.

Det forholder sig nemlig sådan, at man via egenbetaling kan vaccinere mod skoldkopper. I mange andre lande er det en del af børnevaccinationsprogrammet. Heriblandt Island, Tyskland, USA og Finland.. I Sverige er man godt igang med at undersøge mulighederne for at få den med.

Dette er ikke tilfældet i Danmark (endnu), hvorfor vi selv skal have penge op af lommen, men som jeg med glæde gør for at skåne min børn for unødvendig sygdom.

I Finland har de indført vaccine mod skoldkopper som en del af det nationale børnevaccinationsprogram. De finske myndigheder forventer, at skoldkopper om blot to-tre år vil være udryddet, og at det vil spare omkring 120 millioner kroner og 76.000 sygefraværsdage årligt, når færre forældre skal passe syge børn” (kilde: Politiken)

Skoldkoppevaccine

For nogle er skoldkopper “bare” et par knopper uden ubehag. For andre børn er det flere uger med voldsom ubehag, udslæt og feber, og i få tilfælde kan der opstå komplikationer, hvis immunforsvaret er svækket eller barnet har en kronisk sygdom. Faktisk bliver hele 300 børn årligt indlagt med skoldkopper. Dertil kommer de mange sygedage vi som voksne skal tage og som ikke altid er foreneligt med arbejdsgivere.

De fleste børn, ja, faktisk over 90%, har haft skoldkopper inden de fylder 10 år, og derfor er det mig en gåde at det ikke er del af børnevaccinationsprogrammet endnu, nu det er forbundet med så meget ubehag, og i få tilfælde kan udvikle sig til andre og alvorlige sygdomme.

Det er heldigvis op til den enkelte familie, hvad de ønsker, men hvis nu du, ligesom jeg, slet ikke vidste, at der fandtes en vaccine, kan du måske blive klogere her. Og så vil jeg altid anbefale at kontakte egen læge og tage en snak. I alle tilfælde vil jeg gerne have haft den viden inden vores to børn kom til verden, så jeg på et oplyst grundlag kunne tage stilling.

Skoldkoppevaccine

Fakta om skoldkoppevaccinen:

  • Man kan få 50% dækket på tilkøbte vacciner fra Sygesikringen Danmark, hvis man er medlem.

Uanset hvad er skoldkopper ikke for sjovt, og derfor er det pokkers vigtigt at vi taler om det og deler vores erfaringer. Vaccine eller ej. Skoldkopper er som udgangspunkt ikke farlige, men der er en mulighed for at vaccinere imod det, og i så fald skal du have fat i din læge.

Jeg glemmer aldrig dengang vi besøgte vores familie i USA, og de undrende og forfærdet kiggede på os, da vi fortalte at skoldkopper var noget man helst skulle have overstået i Danmark og gerne opsøgte på vegne af sine børn. På den anden side af Atlanten har de vaccineret mod børnesygdommen i mange år, og det er derfor slet ikke noget de forholder sig til. Det er alligevel ganske interessant, at der er SÅ stor forskel landene imellem.

Lige nu ved jeg ikke hvad vi gør. Det skal jeg tale med vores læge om. Især med henblik på Sylvester nu er 8 år og Nola snart 3 år. Kan man egentligt klarlægge om de har haft det på nogen måde, så det ikke bare er gætterier?Du kan læse meget mere om skoldkopper, gode råd og de muligheder man har lige her.

Uanset hvad vil jeg gerne høre jeres erfaringer. Har dine børn haft skoldkopper? Hvordan var deres forløb? Vidste du, at man kan vaccinere mod skoldkopper?

Del indlægget
20 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments