Min 2-årig vil ikke sove.. Egne erfaringer og jeres søvntips

2-årig vil ikke sove

I går aftes sad jeg med babyalarmen i hænderne, som jeg har gjort så mange gange før. Jeg havde netop puttet Nola, og var nu klar til 2 timers kamp for at få hende til at sove.

Det forholder sig nemlig sådan, at hun er rykket over i køjesengen, hvor Sylvester sover øverst og Nola nederst (se børneværelset her). Hun fyldte efterhånden ret meget i tremmesengen og viste interesse for køjesengen, så vi greb chancen.

2-årig vil ikke sove

Her 2-3 uger inde i det nye “projekt”, er vi en kende udfordret. Præcis ligesom de fleste andre forældre, hvis børn går fra tremmeseng til åben seng.

Uanset hvor træt hun er, så vågner hun op og holder “fest” så snart hun bliver lagt i sengen

Vi oplevede ikke nogle problemer i tremmesengen. Her kunne vi give hende en flaske, synge en sang og sige godnat. Derefter faldt hun i søvn selv. Jeg havde næsten vænnet mig til det liv, hvor mine aftener var forbeholdt voksentid og ikke renden frem og tilbage i flere timer.

2-årig vil ikke sove

Det er dog bare sådan, at der sker et eller andet i de små kroppe, så de i stedet for at lægge sig ned og falder til ro, liver op og holder fest i sengen. Hun er jo glad og vil pludselig gerne lege, danse, synge, gå rundt og andet aktivt.

Læs også:

Sådan gik det med søvnen, da hun var baby (og dertilhørende udfordringer)

Indtil nu har vi forsøgt os med at komme og gå hver gang hun går ud af sengen. Vi har også ligget os ned til hende i håbet om hun vil falde i søvn med os ved hendes side.

Det vil hun så ikke før efter 4 timer, så det duer heller ikke. Vi har forsøgt med døren lukket, døren åben, at tage det cool, det modsatte og 500 andre ting.

2-årig vil ikke sove

Vi har lagt 5 sutter, 3 bøger og en vandflaske ned. Vi har prøvet med 20 bamser, åbent vindue, lukket vindue, godnatmusik, zoneterapi, massage og at ae hende.

Vi har forsøgt at fortælle hende, at nu skal hun sove. Vi taler altid roligt, og ca. 30 minutter inden sovetid har vi et ritual med at børste tænder, spille godnat-musik og afslapning.

2-årig vil ikke sove

Så derfor skrev jeg ud på Instagram i går, for hvordan gør man lige, når en 2-årig stadig ikke vil sove og kæmper imod?

Mine søvnerfaringer indtil videre efterfulgt af jeres gode søvntips til 2-3 årige små mennesker

Det hjælper os herhjemme, at anerkende og sige højt, at vi godt forstår det kan være svært at falde i søvn, når man er 2 år og mor, far og storebror stadig er oppe. Hun er så bevidst, at hun godt ved hun “går glip af noget”, når hun bliver puttet.

Derfor er vi begyndt at vise, at de ting vi laver er kedelige. Med Sylvester havde vi åben dør og lavede huslige ting, for at vise hvor søvndyssende aktiviteter, der fandt sted. Vi foldede tøj eller vaskede op. Intet spændende at hoppe ud af sengen for. Det virker egentligt overraskende godt.

2-årig vil ikke sove

Vi forsøger også at rose hende, når hun ligger i sin lille seng og slapper af. Hun forstår godt hun skal sove, så det taler vi meget om. Vi siger godnat til hende, til bamserne og til hinanden. Ala “nu er det aften, Nola er træt, Nola skal sove, det har været en dejlig dag, godnat”.

Derudover hev jeg i ren desperation tyngdeposen frem igen (den kan du læse om her), da jeg fik den anbefalet af en af jer. Hun er egentlig for stor til den, men så snart hun så den blev hun SÅ glad, og jeg blev mindet om hvor meget ro den giver hendes krop. Fra hun fik den på gik det stærkt med søvnen, så nu skal vi have købt nummeret større eller sy den om, så benene er fri.

Vi er ikke i mål, men hver aften bliver vi klogere på hvad hun har brug for og hvad vi kan gøre for hun får et godt putteritual. Hun bliver sjældent ked af det. Hun vil bare gerne lege og hygge sig. Omvendt vil jeg bare gerne have en time for mig selv efter putning, så vi håber selvfølgelig på vi snart knækker koden,

OBS: Jeg blev anbefalet samsovning af flere af jer. Det lyder ganske hyggeligt, men det fungerer bare ikke her. Hverken for Nola eller os. Hun har sovet i egen seng og på eget værelse siden hun var 8 måneder. Hun sover, som regel, godt om natten. Det er mere ritualet op til selve søvnen, jeg forsøger at finde en god løsning på.

2-årig vil ikke sove

Jeres gode søvntips og erfaringer med 2-årige, der ikke vil sove

.. Ros barnet, når det ligger sig ned og slapper af. Gør ikke et stort nummer ud af det, når de går ud af sengen. Før dem bare blidt tilbage.

.. Bibehold roen. Barnet har brug for rolige og rare omgivelser, så hvis du hæver stemmen eller bliver irriteret (hvilket man nemt gør), så lad det ikke komme til udtryk. Tal stille og roligt.

.. Hav døren på klem, så barnet kan se dig. Vis at alt er roligt og du laver kedelige aktiviteter, som ikke er værd at stå op for.

.. Massér barnet inden sengetid og gerne på de punkter, der får kroppen til at slappe af. Især ved fødder, hænder og ørerne.

.. Sid udenfor døren eller brug en babyalarm med kamera i, så du kan se når barnet går ud af sengen. Hvis først de når at sidde på værelset og lege, uden det opdages, starter man som regel forfra igen.

.. Hold rummet køligt og mørkt. Pak alt legetøj væk, så der ikke er noget der frister. Læg en drikkedunk ind, så de selv kan tage for sig, skulle de blive tørstige.

.. Læg dig på gulvet siden af sengen, og lad som om du sommer (eller sov rigtigt), så barnet kan se det er nat og skal sove. Det kan være nødvendigt i perioder. P.S Det er pisse hårdt!

.. Put barnet samme tid hver dag, for at skabe en god rytme. Gentag alle de gode rutiner, du finder på, så der ikke er nogen tvivl om hvad der skal ske.

Jeg tror det var det. Der er også rigtig mange af jer, der gerne vil læse de gode tips, da I står i samme situation som os. Der er ingen børn, der er ens, og derfor vil det heller ikke nødvendigvis virke for alle.

Nogle børn trives bedst i forældrenes seng, hvor andre sover bedre i egen seng på eget værelse. Nogle falder i søvn på fem minutter, hvor andre har brug for lang tid. Præcis ligesom os voksne. Så mit bedste tip må være, at alt er for en periode, og når det ser allermest uoverskueligt ud, har det tendens til at vende. Det oplever vi i hvert fald her.

Skulle du ligge inde med et godt tip eller søvnerfaringer, må du endelig dele nedenfor. Jeg vil også meget gerne høre om du også har eller har haft sådan en fase med dit barn? Jeg har åbenlyst glemt alt fra første gang... host host..

Del indlægget
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

5 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments