Hudplejens ABC: En gennemgående guide og ALT du skal vide

My Moments by Matas
Annonce

Jeg får ugentligt spørgsmål til hudpleje. Hvordan ser din hudplejerutine ud, hvorfor er serum godt, hvad skal jeg stille op med min urene hud og hvordan har du fået en fin hud efter dine mange år med acne?

Og det er ikke fordi jeg på nogen måder er ekspert, men jeg forstår godt man søger erfaringer hos andre, der har været igennem en rigtig dårlig hudperiode og endda er kommet ud på den anden side. Da jeg levede med min urene hud og acneudbrud i både ansigt og på ryg, troede jeg aldrig det vil blive bedre. Og hvis det skulle blive bedre, måtte jeg da i hvert fald igennem de skrappe pillekure. Andet vil jo ikke du. I dag er jeg heldigvis klogere.

My Moments by Matas

Derfor fik jeg også idéen til det her indlæg. Et indlæg, hvor jeg samler, for mig, de vigtigste ting, jeg vil ønske jeg havde kendt til lidt tidligere. Jeg har de seneste par måneder testet hudplejeserien My Moments By Matas, hvor jeg selv har udvalgt de tre produkter, jeg kunne se mig bruge til dagligt. My Moments serien er en kærlig påmindelse om vi skal huske at være gode ved os selv og indføre den tiltrængte mig-tid. Alle anledninger til jeg kan koble af er guld værd for mig.

Jeg har måske været lidt skadet af branchen, hvor det i mit hoved ofte var det dyreste, der var bedst, men nej. Der er sket helt enormt meget de seneste par år, og man kan sagtens få aktive og effektive produkter til gode priser, som reelt set gør en forskel.

Jeg har brugt (og bruger stadigvæk) deres Rich Hydrating Face Cream, Sweet Treat AHA Serum og Silky Softening Cleansing Foam. Meget mere om det nedenfor, hvor jeg bogstav for bogstav deler de rutiner, indholdsstoffer eller hudsager, jeg synes er værd at nævne, når man taler hudpleje.

My Moments by Matas

En god reminder er altid at bruge sin sunde fornuft (og læse ingredienslisten). Man kommer langt med den indstilling, og hvis hudpleje og hudrutiner kan virke som en jungle for dig, håber jeg mit indlæg kan være med til at skabe lidt mere forståelse for hvad jeg fortrækker og hvad, der fungerer for mig.

A = Afrensning er vigtigt. Går man i seng uden at rense dagens snavs og makeup af, vil man som regel betale prisen dagen efter. Jeg glemmer det sjældent, men gør jeg det, er jeg sikker på grålig hud med knopper dagen efter. Brug gerne en mild vaskeklud et par gange ugentligt. Det eksfolierer blidt og giver huden gløden tilbage.

B = Behandlinger er noget, jeg elsker. Det er for de fleste ikke en nødvendighed, men en ekstra luksus. I mit tilfælde er jeg dog nødt til at gøre det for at holde udbrud nede og huden sund og glad.

C = C-vitamin giver en mere fast og strålende hud. Her vil jeg lige slå et slag for My Moments AHA serum, som er en serum med bl.a. appelsin, men også både AHA og BHA syrer, som min hud reagerer enormt godt på. Det er et aktivt og effektivt produkt, der arbejder i dybden og fremmer cellefornyelsen. Jeg synes virkelig man får noget for pengene. Serums er ofte rigtigt dyre, men her kan de fleste være med.

D = Dufte er en smagssag. Skal hudpleje dufte af noget bestemt eller helst ingenting? Jeg foretrækker mine hudprodukter dufter mildt og er uden parfume. Jeg synes mange hudbrands er på vej den vej, og det er også tilfældet her.

E = E-vitamin er en stærk antioxidant (ligesom c-vitamin), der smidiggør og virker helende. Især på ar efter udbrud. Man kan spise sig til det, men jeg elsker også at smøre det på udefra.

My Moments by Matas

F = Fugt og frugtsyre. To ord, der er vigtige for mig i min hudrutine. Der var engang, jeg gik udenom fugt. Jeg havde jo fedtet hud. Nej, det havde jeg så ikke. Tværtimod. I dag er fugt altafgørende for min huden holder sig sund. Båden den udefra og indefra.

G = Glæde. Hudpleje skal være hyggeligt og rart. Så snart du begynder at se det som en sur pligt, kommer du ikke til at gøre det ordentligt. Jeg forstår godt mange ender her, da det nogle gange føles som om man skal anskaffe sig tusinde produkter, men simpel hudpleje er vejen frem for mig.

H = Hyaluronsyre er en del af min begejstring for fugt. Det findes naturligt i vores krop, men som vi bliver ældre daler det. Det er i stand til at binde vand 1000 x sin egen vægt, og derfor er det en god booster til huden, når det kommer til fugt og udfyldelse af fine linjer. Jeg synes personligt min hud har fået mere glød og er blevet mere spændstig, hvis man kan sige det, efter jeg er begyndt at bruge det fast. Og så er det ret skønt, at My Moments AHA serum også indeholder netop hyaluronsyre.

I = Iskold klud eller en kølig sten på huden gør underværker. Jeg holder min hudpleje simpel og supplerer med gua sha og ansigtsrulle, der arbejder produkterne bedre ind i huden. En iskold klud direkte fra fryseren eller køleskabet giver også et boost inden du renser din hud.

J = Ja-hatten skal på, når det gælder hudpleje. De fleste håber selvfølgelig på resultater hurtigt, men sandheden er, at man i hvert fald skal have brugt det aktivt i en måned før man begynder at kunne se en forskel. Så vær tålmodig og nyd processen. Gør dine rutiner til noget hyggeligt, hvor du får produkterne arbejdet godt ind.

My Moments by Matas

K = Hudcellernes dannelse af kollagen falder med alderen, og det er en af grundene til vi udvikler rynker, når vi bliver ældre. Der er efterhånden kommet flere tilskud til at bremse den udvikling. Jeg ved ikke hvordan de virker, men det er i hvert fald noget, der er blevet et hypet ord i hudverden. Jeg har ikke noget imod at blive ældre. Og ej heller rynker. Jeg ved dog, at min hud har det bedst, når jeg undgår solen og giver den masser af fugt.

L = Luksusmærker kontra de mere budgetvenlige. Bliver produktet bedre, når det er dyrere? Ikke nødvendigvis. Mange gange betaler man også for dyre designerbrands. Man kan sagtens få fingrene i effektive produkter til gode priser.

M = Morgenrutinen hos mig er følgende lige nu. En iskold klud eller isrulle på de dage, jeg har tid, rens, evt. facemist, serum og creme. Og selvfølgelig solcreme. Et par gange om ugen bruger jeg en maske.

My Moments by Matas

N = Natrutinen (også kendt som aftenrutinen) er som følger. Rens, facemist, evt. olie og gua sha massage, serum og creme (samme som om morgenen). Nogle gange bruger jeg masken natten over.

O = Overblik og Marie Kondo style på badeværelseshylden. Ligesom vi rydder ud i vores tøj, kan det være rart at kigge hudprodukterne igennem. Er der noget du ikke har brugt længe, kan du aflevere emballagen i butikken igen. De fleste er begyndt at genbruge netop emballagen, og gudskelov for det. Jo færre produkter du har stående, jo mere tilbøjelig er du til at bruge det du har.

P = Pigmentpletter opstår, når man gennemgår nogle hormonelle forandringer eller hvis man har været meget i solen. Med alderen har de tendens til at blive mere synlige. Man kan dog godt gøre dem mindre synlige. Her har svaret for mig været frugtsyre. Både i behandlinger, men også i mine produkter herhjemme.

Q = Hud(Q)uiz. Det tager tid at lære sin hud at kende. Det gjorde det for mig, og den udvikler sig hele tiden, så jeg skal konstant være klar på nye forandringer. Alt fra hudanalyse, og at kigge på sin hud med et et forstørret spejl kan hjælpe dig til at lære den bedre at kende.

My Moments by Matas

R = Rødme og afskalning er et problem for mange. Også mig, og især om vinteren. Hvis det skyldes en hudsygdom, skal du rådgive dig hos din hudlæge, men ellers handler det om at fugtmætte huden konstant. Det er en god idé at tage fiskeolie året rundt, men især om vinteren. Og så er en fugtgivende facemist på farten altid en god idé. For ikke at tale om en ekstra fed creme.

S = Sart og sensitiv hud er et andet problem mange døjer med. Igen kan det være en god idé at rådgive sig hos en dygtig behandler. Og så vil jeg anbefale at holde hudplejerutinen simpel med få, men gode, ingredienser.

T = Tørhed kommer især, når vinteren rammer os og vi får kunstig varme i vores hjem. Min hud reagerer hver eneste gang. Jeg prøver at undgå makeup de dage, jeg ikke har møder, og så sætter jeg hyppigheden af fugtmasker op. I de koldeste måneder bruger jeg gerne en fed creme og natmaske hver anden dag.

U = UV stråler bør du så vidt muligt undgå. Solen gavner ikke din sarte hud i ansigtet. Jeg er med på det kan være rart og pænt at være solbrun, men du betaler prisen, når du bliver ældre. Husk som minimum altid en god solcreme i ansigtet og gerne året rundt.

V = Varme og kulde. Og ikke mindst skift i sæsonerne. Det kan både give tør hud, rødme og udbrud. Hver på forkant og lær din hud at kende, så du ved hvad du skal gøre.

X = X-Factor produkterne, som folk lovpriser og køber igen og igen. Findes de? JA, men vi mennesker er forskellige, og derfor er det også forskelligt hvad vi bliver mest glad for. Spørg eventuelt i din lokale Matas om prøver på de produkter, du vil teste (eller mærk selv på egen hånd). Jeg tester altid på håndryggen, da det er et godt pejlemærke for om det er et produkt, jeg vil blive glad for i konsistens.

My Moments by Matas

Y = Hudt(y)pe betegnelsen er du nok stødt på før. Har du normal hud, kombineret hud eller måske endda tør hud? Sandheden er, at de fleste mennesker kommer igennem mange forskellige hudtilstande på et år. Om sommeren har jeg mere kombineret hud, hvor jeg om vinteren har mere tør og sart hud. Derfor tilpasser jeg min hudpleje til årstiden, hvilket betyder masser af ekstra fugt fra nu og til marts. Her er den nærende og fugtgivende creme rigtig god.

Z = Zzzzz.. Søvn er alt afgørende for om din hud trives. Jeg ved selvfølgelig godt, at der er perioder i livet, hvor man får mindre søvn, men forsøg at kompensere med at give den ekstra gas med gode hudrutiner, kosttilskud og afslapning.

Æ = Ærlig hudpleje. Tiden hvor man pakkede ligegyldige produkter ind i flot emballage er ovre. Vi er blevet klogere. Og mere kritiske. Vi vil have få gode ting stående på vores hylde, og vi har intet problem med at mikse og matche mellem forskellige brands. Skræddersyet hudpleje er vejen frem.

Ø = Økologi er noget vi overvejer i alle henseender efterhånden. Også hudpleje. Både ingrediensernes oprindelse, men også hvordan de er dyrket. Det er skønt økologien har overtaget skønhedsbranchen. Det synes jeg som forbruger er betryggende, så længe det ikke bruges som et salgstrick. Som altid. Læs ingredienslisten og brug din sunde fornuft.

Å = Åbenhed er elementært, når man vil gøre noget godt for sig selv. Følg med i udviklingen og prøv en tester af et nyt produkt. Hvem ved. Måske du finder dit nye yndlings produkt på den led?

Og sådan kom vi rundt om hele alfabetet og de ting, jeg finder essentielle ved hudpleje. Jeg håber det gjorde det hele lidt mere overskueligt. Giv endelig lyd. Man kan sagtens opnå en finere og sundere hud med den rette taktik.

My Moments by Matas

My Moments by Matas serien er i butikkerne nu (alle produkterne kan også fås HER og sendt direkte til din dør). Prøv det, mærk efter, test det og vend endelig tilbage hvad I synes. Husk også at prøve den her Rich Hydrating Face Creme. Den gør underværker og giver huden den fugt den har brug for. Og jeg er ikke den eneste, der er godt tilfreds. I kan se de mange gode anmeldelser på de forskellige produkter her.

Kunne I bruge min ABC liste? Hvad er det vigtigste for dig, når du skal pleje din hud?
Del indlægget
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

6 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments