Guide: Sådan plejer du din garderobe

… så det holder forevigt.. Ej, eller i hvert fald meget længe. Der er ingen grund til at smide flere tusinde kroner efter en lædertaske og så ikke pleje den. Eller din cashmere sweater eller uldfrakke for den sags skyld. De har alle brug for pleje – især hvis de skal holde sæson efter sæson.

I sidste uge fik alle mine læderting en omgang og snart skal jeg have indleveret nogle frakker til professionel rens, så i den forbindelse vil jeg dele hvad jeg personligt gør for at holde garderoben fin og velplejet. Når man bevidst ikke har ret meget tøj, sko eller tasker, vil man gerne værne om de kvalitetsting man nu engang ejer. Så hermed (endnu) en liste til jer. Jeg elsker altså lister!

Læderbehandling

Læderbehandling

Vi starter med behandling af lædersager. Jeg starter med at rense dem med en spray, som jeg påfører med en svamp. Det fjerner alt skidt og får det til at se nyt ud igen. Jeg vil mene dette skal gøres regelmæssigt, eller i hvert fald når tingene er beskidte igen. Om vinteren tager læderstøvler meget skidt til sig, og der vil jeg nok gøre det hver eller hveranden måned.

Læs også:
En unik og budgetvenlig DIY garderobeløsning? Få min guide her

Jeg slutter af med en omgang bivoks, der både plejer og beskytter lædersagerne mod salt, regn og sne. Det giver et skinnende look, som dog bliver mere mat efter et lille døgn. Lad det eventuelt tørre i bruseren eller udenfor, hvis du har en terrasse. Tasker, nederdele, jakker – eller hvad du nu ejer i læder – har ikke brug for pleje lige så ofte som sko – men det betyder ikke de ikke skal have en kærlig hånd.

Min elskede lædershorts, som jeg kom til at vaske i vaskemaskinen engang, blev som nye og min lidt halvmatte lædernederdel livede op igen. Med andre ord – nyt tøj uden at bruge en krone. Begge produkter har jeg købt ved en hælebar, der har alt det nødvendige til pleje af læder, ruskind m.m.

Påske3

Uld, vinterjakker og deslige til koldere tider. Mine vinterfrakker bliver altid godt brugt efter en hel sæson, så nu er de lidt sørgelige at se på. Min grønne dunjakke har makeup i kraven og lidt pletter hist og pist, så den skal en tur til rens, hvor jeg håber de kan fikse det. Mine Ganni uldfrakker skal have en tur med fnugfjerneren (jeg har denne, som er købt i TIGER til 20 kr.), så de igen ser nye ud.

Jeg giver altså ikke 2.000 kr. for en frakke for derefter at mishandle den. Den fortjener kærlighed, så jeg kan bruge den i mange sæsoner. Det var trods alt en investering, jeg brugte som argument, og så må jeg også håndhæve det. Mine cashmerevanter og uldhuer får også en behandling og jeg har et hul i handskerne der skal syes. Så kan vinteren bare komme an.

Highneck1

Cashmeretrøjer, mohaircardigans og strik. Lige præcis cashmere koster en halv arm, hvilket er helt forståeligt. Det er ultra blødt og lækkert, men altså også lidt sart. Der kommer nemt tråde, små huller og fnug. Udover at investere i det gode af slagsen, kræver det behandling. Her bruger jeg både fnugfjerneren forsigtigt samt hænger det i bruseren efter et bad, så det får damp og på den måde renser sig selv.

Cashmere kan ikke engang tåle håndvask har jeg erfaret. Så luftning af tøj i de rette omgivelser er vejen frem. Det samme med mohair. Jeg ødelagde sidste år min favorit mohaircardigan fordi jeg håndvaskede den. Den mistede fuldstændig formen. Så sørg for bare at hænge det til luftning. Dampen sørger endvidere for, at fugtigheden bevares, så de ikke tørrer ud. Ja, strik kan være en videnskab ?

Shopping3

Silke. Jeg er afhængig af det – både fordi det er behageligt men også fordi det bare er smukt at se på. Silke håndvasker jeg forsigtig med silkevaskemiddel. Jeg ejer efterhånden en del sager fra Kokoon og når jeg har samlet en lille bunke, bliver det hele vasket og hængt til tørre. Er der en plet er jeg ekstra omhyggelig uden at mishandle tøjet.

Sørg for at hænge det et mørkt og tørt sted, så det holder formen og ikke misfarves af solen eksempelvis. Silke kan holde i laaang tid, hvis blot det behandles godt. Har du en meget dyrt silkesag, kan du også sende det til rens. Der kan være forskel på kvaliteten og det er ikke altid en håndvask er vejen frem.

Jakke4

Ruskind. Her mangler jeg en del arbejde. Der står flere par støvler og min favorit ruskindsjakke og venter på mig, men jeg mangler det rette udstyr til behandlingen. Men jeg skal i hvertfald have en ruskindsbørste til behandling af skindet og derefter en spray der beskytter det mod omgivelserne.

Stryg dit tøj. Det ser bare pænere ud hvis det ikke er krøllet. Faktisk kan jeg slet ikke holde krøllet tøj ud. Det er IKKE fordi jeg elsker at stryge – tværtimod – men det skal bare gøres. Generelt forsøger jeg primært at vælge ting, der klarer sig bedst uden strygning. Mit silketøj behøver det eksempelvis ikke efter vask, da det retter sig selv ud.

Brug de ordentlige bøjler. Det ser smart ud med tynde metalbøjler, men du kan lige så godt smide dit tøj ud på forhånd så. Jeg taler af erfaring. Det ødelægger dit tøj og resulterer i de grimmeste buler ved skuldrene. Jeg bruger brede lakerede træbøjler fra IKEA. Formen skal holdes og det må ikke rive i mit tøj, hver gang det tages af og på. Velourbøjler er også gode.

sneak-peak-home2

Gummistøvler og regntøj. Jeg har købt en spray fra Hunter, så de ikke bliver matte eller får hvide streger, som gummistøvler og regnfrakker nemt får. Spray, rens og stil det til udluftning, og du er garanteret det fineste sæt regntøj- & støvler.

Nikeair

Sneakers er bare pænest, når de er rene og klare i farverne. Nu ejer jeg ikke helt vildt mange sneakers længere, da jeg føler jeg er vokset lidt fra det igen, men mine Superga sneakers i bomuld vasker jeg i vaskemaskinen. Inden får de lige en omgang med Vanish. Jeg overvejer dog at investere i et sneaker-rensesæt, som jeg har set i Samsøe. Det skulle eftersigende fungere meget godt.

Huller. Med mindre du er ferm med en sytråd, så skal hullet tøj bare ikke gemmes. Det ser sjusket ud. Er der skjolder skal det også ud. Selv den bedste kvalitet kan slides op og man skal investere i nyt. Intet holder forevigt. Desværre. Værn om dine ting, men respekter også når det har udtjent sin værnepligt.

Har jeg glemt noget? 

Bloglovin

Del indlægget
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

13 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments