Kom så ud baby! Mine Bedste Tips til Naturlig Igangsættelse af Fødsel

igangsættelse af fødsel

Okay… Vi nærmer os termin. Jeg har godt og vel en uge igen, og selvom hun i realiteten kan forlænge sit ophold og selv bestemmer hvornår hun vil ud, gør jeg altså mit for at fremme en igangsættelse af fødsel på naturlig vis.

Læs også:

Husker du dig selv? 70 yogaøvelser, du kan lave derhjemme

Nu er det dog sådan, at man ikke bestemmer hvornår baby skal ud eller bare lige kan trykke på nogle knapper, hvorefter man får veer og en igangsættelse af fødsel. Tværtimod.

Til gengæld kan man efterhånden gøre så mange gode, effektive og forberedende ting, at det vil være synd ikke at dele det med jer. Hermed mine bedste tips til naturlig igangsættelse af fødsel.

igangsættelse af fødsel

I min sidste graviditet var jeg passiv. Jeg antog at baby selvfølgelig vil komme omkring termin og at jeg vil gå naturligt igang. Sådan endte det ikke, og derfor er jeg også ekstra opmærksom denne gang – selvom færre flergangsfødende skal sættes igang i forhold til førstegangsfødende. Better safe than sorry.

Læs også:

8 sikre tegn på fødslen nærmer sig

Har du mon læst min fødselsberetning med barn nr. 2?

Jeg har ligeledes efterhånden testet så mange redskaber på egen krop, at jeg gerne vil dele ud af den viden. Måske I kan bruge det? Måske endda bare en brøkdel? I så fald er jeg glad.

Jeg vil mere end gerne forklare kommende mødre, at de faktisk aktivt kan hjælpe deres baby på vej. Om ikke andet til bedre forhold, når de engang checker ud af babyhulen. Men husk, at hvad der virker for mig ikke nødvendigvis er sagen for jer, så tag det I kan bruge og smid resten ud af vinduet ❤️

Igangsættelse af fødsel uden medicinsk indblanding og mine bedste tips:

1. Zoneterapi.. Nu er jeg nok farvet, fordi jeg gik til zoneterapi hos Lise før jeg blev gravid og faktisk har prioriteret det lige siden uge 7, hvor jeg led af den værste kvalme. Zoneterapi er mit frirum, hvor min krop slapper af og jeg bliver klogere på mig selv.

Indtil uge 34 var det ren smertelindring og øget velvære, når graviditeten udfordrede mig. Siden uge 34 har det været med henblik på modning og at gøre kroppen klar til fødsel. Som man nærmer sig termin, er det nogle andre punkter, der tages i brug. Jeg har min næste tid på tirsdag, hvor jeg vil være i uge 40 og jeg håber sådan det lige kan give det sidste.

2. Akupressurpunkter.. Lise fra Sanselig inviterede Rasmus med til en af mine faste zoneterapitimer, så han kunne lære nogle af de akupressurpunkter, der kan sætte skub i tingene. Det var ret lærende og vi har siden da husket det hver aften. Det drejer sig om punkter lige under knæet, ved anklen, på foden samt på hånden. Lise har heldigvis lavet en guide til alle gravide, og den finder I her.

3. Yoga.. Man behøver ikke nødvendigvis at gå til gravidyoga, selvom jeg har været så ufattelig glad for det. Man kan sagtens lave lidt øvelser derhjemme. Der er stillinger, der er rigtige gode for bækkenet – især med henblik på at løsne lidt op, så man får et bedre udgangspunkt når fødslen går igang.

Bl.a. nogle af de her øvelser, som jeg går tilbage til igen og igen. Derudover har jeg et medlemsskab hos RO Yoga, som er en online yogaplatform, hvor der findes massevis af guidede videoer. Også til gravide.

igangsættelse af fødsel

4. Kærtegn og berøringer. Det er ikke for sjovt, at man siger oxytocin hormonet er så vigtigt inden og under en fødsel. Det kan virkelig sætte gang i tingene. Få din bedre halvdel til at røre dig blidt, så du får kuldegysninger.

Når man oplever den form for lykke og afslapning, har kroppen meget “nemmere” ved at starte naturligt, da den er stressfri og i balance. Sex kan også starte ting og sager – hvis altså man kan overskue det.

5. Akupunktur. Jeg har hørt nogle vilde historier om kvinder, der kommer forbi til en enkelt omgang akupunktur, hvorefter de føder dagen efter. Det kan som regel ske, hvis man alligevel er gået over termin. Jeg har gået hos Jordemoderhuset siden uge 35, hvor jeg de første par gange testede det af som smertelindring mod mine lændesmerter samt væske i kroppen.

Siden uge 37 har jeg fået modningsakupunktur – dvs. to gange indtil nu. Jeg har min næste tid på torsdag og håber virkelig det kan sætte det sidste igang. Jeg synes akupunktur er enormt afslappende. Jo, det kan nogle gange godt mærkes når nålene sættes i, især hvis det er et af de ømme punkter, men det går hurtigt over og de næste 60 minutter plejer jeg at sove væk.

Ligesom med zoneterapi tror jeg ikke på akupunktur fungerer som en knap man blot trykker på. Det er derimod følelsen af komplet afslappethed, der gør kroppen så balanceret, at den naturligt gør sig klar til en fødsel. Derudover vil jeg anbefale alle, der overvejer det, at starte med modningsakupunktur så snart det er muligt. Om ikke andet bliver kroppen afspændt og man går nærmest flyvende derfra.

Igangsættelse af fødsel? Få de gode tips her

6. Hindbærbladte og varm mad. Jeg tror ikke på te eller bestemte fødevarer kan sætte en fødsel igang alene, men i kombination med andre ting kan det bidrage til øget velvære. Jeg drikker to til tre kopper hindbærbladte om dagen. Udover det smager godt, skulle det være godt i forhold til fødslen og selve pressefasen. Derudover har jeg fået anbefalet at spise en masse nærende hjemmelavet varm mad, som suppe, gryderetter og let fordøjeligt mad. Jo bedre fordøjelse under fødslen desto nemmere.

7. Massage, rebozo og gode stillinger. Rasmus forsøger at give mig rebozomassage hver aften. I kan se hvordan han gør det på mig lige her. Til de af jer, der ikke ved hvad det er, er det massage med et tørklæde (eller i vores tilfælde et sengelinned). Man placerer det rundt om bagdelen og kan så ryste-massere bækken, lænd og symfyse.

Nu er vi ikke uddannede rebozomassører, men jordemødre tilbyder det som regel også som smertelindring, når man er gået i fødsel. Derudover kan det være godt til naturlig igangsættelse af fødslen eller som et redskab, hvis veerne ikke udvikler sig nok. Jeg synes tilmed det har en smertelindrende effekt og giver mere bevægelse i bækkenet, hvilket kun kan være positivt.

Derudover forsøger jeg at tænke i gode arbejdsstillinger og ikke at synke sammen i sofaen hele dagen. En pude i ryggen eller at ligge på siden, kan gøre meget.

8. Optimale bækkenforhold. På torsdag skal Rasmus og jeg forbi til en times “skab optimale forhold i bækkenet”, som er et nyt hold hos Jordemoderhuset. Målet er at få strukket ligamenterne, så det omliggende bindevæv bliver mere smidigt. Det kan både afhjælpe mine iskiassmerter, men også hjælpe baby med at trænge mere fordelagtigt ned i bækkenet.

Vi skal gennemgå nogle øvelser og stillinger samt lave noget rebozo, vi også kan bruge herhjemme. Jeg er meget spændt, da jeg har fået at vide af en jordemoder, at baby lige nu måske vender lidt uhensigtsmæssigt og godt kunne blive en stjernekigger. Ikke at det er 100 %, men det kom lidt bag på mig, så det skader ikke at få arbejdet lidt med mine ligamenter og bækken.

OBS: Der kan være tilfælde, hvor en medicinsk igangsættelse af fødsel er det eneste rigtige. Hvis eksempelvis baby ikke trives i maven, eller man får en sygdom undervejs, er det bare sådan det er. Men man kan stadigvæk gøre brug af alle ovenstående tips – så baby har de optimale forhold, når han eller hun engang skal ud.

I af jer, der har født, gik I selv igang naturligt? Eller har I også været igennem en medicinsk igangsættelse af fødsel? Hvad gjorde I for at forberede kroppen?

PSST… Jeg er meget aktiv på andre sociale kanaler, hvis du er til små glimt fra familielivet på Islands Brygge med min mand og to børn? Følg med på min Instagram, hvor jeg deler små personlige hverdagsøjeblikke samt min Facebook-side, som jeg opdaterer hver eneste dag.

Del indlægget
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments