Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021

Leitz rosé pinot noir

Annonce

Først og fremmest. Sikke et år. Både i forhold til corona, men også udviklingsmæssigt. Jeg føler på ingen måder, jeg er det samme menneske, som trådte ind i 2020 for bare et år siden. Dengang var jeg mere usikker på mig selv og havde svært ved at drømme stort..

Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 1

I dag er det en anden snak, og gudskelov for det. Vores familie trives, jeg tør være mig selv og min forretning kører bedre end nogensinde før.

Jeg har nydt livet, spist masser af chokolade, gået lange aleneture i den friske luft og ikke mindst blevet klogere på vinens verden. Mere specifikt den tyske af slagsen, som efterhånden har en stor plads i mit hjerte.

Du læste måske det her indlæg tilbage før sommerferien? Hvor jeg netop delte de klassiske fejl mange af os begår, når vi står nede i supermarkedet og skal købe en flaske vin med hjem. Hvad skal vinen bruges til? Hvad er bedst? Hvilken druesort? Skal det være friskt eller sødt?

Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 2
Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 3

Så mange spørgsmål og tilsvarende stor forvirring, men bare rolig. Jeg har inviteret Løgismoses Chefsommelier, Thilde Maarbjerg, med i dagens blogindlæg, og da Thilde er en af de allerdygtigste, når det kommer til vinens verden, er du godt dækket ind.

Læs også:

Vin for begyndere: 2020 bliver vinens år, nu skal det være!

Hun kommer også med gode bud på vinen til julemaden, så læs endelig med nedenfor.

Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 4

Hej Thilde. Tusind tak fordi du vil medvirke i mit bloginterview. Det er en ny (vin)verden for mig, og jeg føler stadigvæk jeg har så meget at lære – netop fordi jeg først i år er blevet klogere på vinens verden. Især den tyske af slagsen. 

Har du altid haft en forkærlighed for vin? Og hvordan endte du lige præcis der, hvor du er i dag?

Min rejse i vinens verden startede i Australien under en 3 måneder lang rejse i 2001/02. Her blev jeg fascineret af de mange vingårde, jeg besøgte, og interessen blomstrede derfra. Da jeg kom hjem, fandt jeg ud af, at jeg ville være sommelier og kom i lære på Kong Hans. Det blev starten på min rejse ind i den professionelle vinverden

Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 5


Jeg kan læse mig frem til du tidligere er kåret som årets sommelier og tilmed var den første kvinde, der vandt det Nordiske Mesterskab for sommelier’er. Det er virkelig godt gået. Er der forskel på kønnene, når det kommer til smag?

Jeg vil helst undgå at generalisere, for det handler i bund og grund om hvor meget, man er blevet eksponeret for forskellige vine og hvor åben, man er som menneske. Det er det, der dikterer hvad, man kommer til at holde af.

Hvis man altid drikker Asti, kommer man til at holde af det. Hvis man er nysgerrig og hele tiden kaster sig ud i nyt, bliver ens smag og palette mere nuanceret. Uanset om man er mand eller kvinde.

Skal man alligevel sige noget generelt, er der nok flere mænd end kvinder, der nørder vin, og det er stadig, især når det handler om vine i den lidt dyrere ende, et mandsdomineret område at udtale sig om vin og vins smag. Det kræver også prioritering, da (god) vin jo koster penge, og her ser jeg også en tendens til at mænd er klar til at bruge flere penge på vin, end kvinder er.

Jeg er især vild med den tyske vin, og når jeg står i supermarkedet eller hos vinhandleren, er det blevet et pejlemærke for mig. Hvad er det, der gør tysk vin særligt godt? 

Tysk vin har generelt et attraktivt forhold mellem pris og kvalitet og mange tyske vine er alsidige, når det kommer til anvendelse og sammensætning med mad.

Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 6

Jeg gik i flere år altid efter Riesling. Hvis den var på vinkortet var det helt sikkert det jeg bestilte. I dag ved jeg at tysk vin er meget andet end den gode Riesling. Hvilke tyske vinsorter er du glad for

Jeg er glad for Silvaner fra Franken f.eks. men også Weissburgunder og Spätburgunder.

En anden ting, jeg har lært i år er, at jeg godt kan lide rødvin. Jeg havde ellers en klar opfattelse af rødvin ikke var for mig. Er det en generel opfattelse blandt os, der ikke er vineksperter? Hvordan lærer man at drikke rødvin? Hvad skal man gå efter hvis man ikke er til de tunge vine, men elsker det friske og lette? 

Rødvin kan godt kræve lidt mere “tilvænning” end hvidvin, da det indeholder tanniner, som udtørrer munden. En god måde at starte et rødvinseventyr på er ved at nyde det sammen med mad. Mad nedtoner oplevelsen af det udtørrende i rødvin. Derudover er det fint at starte i den lette ende og gradvist forsøge sig med kraftigere rødvine. Lette rødvine kan f.eks. være Pinot Noir/Spätburgunder.

Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 7

Jeg kan, til tider, føle mig meget usikker, når det kommer til vin. Jeg er jo bare et menneske, der tilfældigvis elsker at nyde et glas vin til maden eller herhjemme efter en lang dag. Hvad er dit bedste vintip til alle os kvinder, der ikke har den helt store viden? Hvordan bliver vi bedre klædt på til at træffe gode vinvalg?

Vær ikke bange for at spørge personalet i vinbutikken til råds. Som regel er de meget hjælpsomme. Tag billeder af etiketter på vine, du godt kan li’ og vis dem til medarbejderen i butikken. Det gør det lettere for dem at afkode din smag og hvilken stil, du er til.

Du kan bede dem om at anbefale noget lignende, men alligevel anderledes måske fra et andet land eller en anden druesort, så du bliver inspireret til at prøve nye ting. Det samme kan du gøre på en restaurant. Brug fagfolkene og vær ikke bange for at komme til at virke uvidende. Det vigtigste er nysgerrighed og åbenhed.

Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 8

En genkendelig udfordring hos mig selv og andre er, at vi kan stå i supermarkedet og blive totalt forvirret over det store udvalg. Det er mere held end forstand, hvis flasken er god. Har du et godt tip til at navigere i det store udvalg?

Hvis man finder nogle vine, man godt kan li’ kan man opsøge (feks gennem fagfolk) eksempler på lignende vine, så man har lidt mere at navigere efter. Ellers vil jeg sige som ovenstående: brug fagfolk. Der er ikke nogen hemmelig opskrift/quick fix på at kunne vide, hvad der gemmer sig bag alle etiketterne ud over adskillige års studier i vin.

Alle taler efterhånden om naturvin og biodynamisk vin. Hvad er det de kan kontra konventionel dyrket vin? Er det kommet for at blive?

I forhold til hvor lille en procentdel, det udgør af vinmarkedet, er det imponerende meget opmærksomhed, det får. Måske fordi folk generelt godt kan li’ at tale om alt, der er nyt.

Når det er sagt, så er det kommet for at blive, selvom der stadig er lidt “børnesygdomme” særligt indenfor naturvin, som skal ryddes ud. Der er et stort potentiale, også miljømæssigt, i at ændre produktionen til biodynamik, idet jorden forbedres i stedet for at blive udpint, som under konventionel drift.

Vinene indeholder også flere antioxidanter og er dermed sundere for os mennesker. Begge kategorier, som ind imellem lapper over hinanden, men ikke altid, udfordrer brugen af kemikalier i vinindustrien, og det påvirker også konventionelle producenter til at se forbruget efter i sømmene. Der er desværre stadig meget kemi i vin, både i marken og i vineriet. Jo billigere vin, jo værre er det ofte.

Min (vin)rejse, Thilde Maarbjergs vise ord og en længsel efter 2021 9

Hvad anbefaler du af tysk vin til alt den julemad mange af os skal indtage om bare et par uger? Hvad egner sig især godt til flæskesteg og and? Og hvad med det kolde julebord? 

Tyske Spätburgundere bliver hurtigt for lette til julemiddagen, så her er det vigtigt at vælge en kraftig en af slagsen. Man kan også prøve med en Lemberger, som har lidt mere tyngde. Spätburgunder, også i den lidt lettere stil, kan fint bruges til det kolde julebord, hvor også en tysk Riesling vil passe godt, særligt til fiskeretterne. 

Tak fordi du vil medvirke Thilde. I kan læse meget mere om Thilde Maarbjerg her, hvor hun deler ud af sin grundlæggende viden om vin.

Såfremt du har yderligere spørgsmål til Thilde, så stil dem endelig her og ellers håber jeg vi ses til den virtuelle vinsmagning i morgen aften kl. 17.30.

Her vil jeg sammen med Løgismose og Thilde, samt flere dygtige vinkendere, tale lidt om min forkærlighed for tysk vin, hvad jeg har lært og hvorfor jeg altid går efter den tyske af slagsen. God aften ✨

Del indlægget
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments