Akne behandling: Historien om min problematiske Akne hud

Akne behandling: Mange af os har haft hudproblemer i form af udslæt, akne eller uren hud. Mange af os døjer desværre stadigvæk med det, selvom vi er voksne mennesker og det for længst burde være gået i sig selv.

Nedenstående billeder er en blanding fra det seneste år, og man tydelige se på hvilke billeder min hud har det okay, hvilke hvor det er halvt okay og hvilke hvor det virkelig er slemt. Nogle er med makeup og andre uden.

akne behandling

LÆS OGSÅ: Derfor bruger jeg en dermaroller til at bekæmpe Akne.


Jeg vil gerne dele min historie om min akne behandling, da jeg selv føler jeg skal give jer læsere et indblik i andet end overfladen. Så se det som endnu et “skår i glansbilledet”, dog med fokus på noget “overfladisk”, som alligevel har indvirkning på psyken.


LÆS OGSÅ: DERFOR ER JEG IKKE FORTALER FOR P-PILLER + MIN PERSONLIGE HISTORIE


Det er ikke fordi jeg nyder at dele billeder som disse, for det gør jeg på ingen måder. Men jeg synes det er utroligt, at vi er så mange mennesker, der døjer med det samme problem. Ligegyldigt alder, køn, hvad vi spiser og hvordan vores hudplejerutine er. Men det er muligt at overkomme i form af akne behandling.

Min historie:

Jeg har aldrig haft uren hud eller akne, da jeg var yngre. Min hud artede sig pænt, og jeg gjorde ikke engang noget specielt for det. Da jeg var en 15 år kom jeg på p-piller (yasmin). Det  var jeg i nogle år, hvorefter jeg holdte en pause, da jeg havde en besættelse med jeg ikke kun sluge piller. Jeg kunne seriøst ikke engang sluge en p-pille uden at føle jeg blev kvalt og skulle dø. Det kom jeg heldigvis over igen.


Akne behandling og min hudhistorik

Men da jeg stoppede på p-piller, da jeg var 18 år, kom den urene hud som et resultat af ubalance i mit hormonsystem. Som 20 årig hoppede jeg derfor på p-piller endnu engang, da jeg afskyede min hud, som jeg intet kunne stille op med. Min viden var minimal og derfor var p-piller på daværende tidspunkt den rigtige løsning for mig.

Denne gang valgte jeg Diane Mite, da de fungerer som akne behandling og har en positiv indvirkning på uren hud. I løbet af 3 måneder var alt væk og min hud blev virkelig pæn igen. Jeg kunne selvfølgelig få en enkelt urenhed et par gange om året, men intet, der generede mig.

akne behandling

Da jeg var 25 år stoppede jeg igen. Mest fordi jeg vidste vi gerne vil have børn engang. Jeg havde læst, at det var godt at være af p-piller i 1-2 år, før de var helt ude af systemet.

Derudover kunne jeg faktisk ikke lide tanken om at jeg hver eneste dag proppede hormoner ind i kroppen. Så jeg stoppede og den urene hud, som altså var akne, kom igen. Jeg var på Tetracyklin nogle gange, der hjalp i let grad men aldrig gjorde en rigtig forskel.

Jeg blev derefter gravid og så var alle behandlinger selvfølgelig bandlyste. Min hud, især på ryggen, var forfærdelig under graviditeten. Derudover havde jeg det på armene og lidt i ansigtet. Det sidste man gider oveni at veje + 20 kg. ekstra, have daglige humørsvingninger og smerter, er en problematisk hud. Men man havde håbet om, at når man havde født vil tingene blive bedre. Men det blev det aldrig og jeg hoppede endnu engang på et tetrakcyklin forløb, dog uden effekt.

Jeg følte sjældent, jeg blev taget alvorligt til lægen. Jeg fik altid at vide “det vokser du nok fra (jeg var 27 på det tidspunkt)“, “værre er det heller ikke“, “den eneste, der ligger mærke til det er dig“. Først da jeg tilfældigvis kom ind til anden læge, fik jeg rigtig hjælp. Jeg blev sendt til hudlægen, da lægen sagtens kunne forstå min irritation og at det gik mig på psykisk.

Jeg kom til hudlægen og vidste godt at den sidste udvej var Accutin (tidligere kendt som roaccutan). Det er en meget hård akne behandling man er på, i hvert fald, en 4-5 måneder og ofte i længere tid.

Der er MANGE bivirkninger og i starten bliver det faktisk værre. Jeg ved at nogen er modstander af det og mener man kan løse det på andre måder. Men efter alt for mange år med besværlig akne hud, var det den udvej jeg valgte. Man skal have taget blodprøve hver 3 uge, da man kun må være på pillerne, såfremt man ikke er gravid eller drikker alkohol + de tjekker hvordan kroppen har det generelt.

Bivirkningerne gælder selvfølgelig ikke for alle, men dem jeg har haft, og som mange har, er ekstrem tør hud og læber, næseblod, kvalme og ledsmerter. Derudover er man ekstrem sart over for sollys + man bliver nemt forbrændt, hovedpine, mindre fedtet hår og meget andet sjovt som led i en akne behandling.

akne behandling

I dag:

De første 3 måneder af forløbet blev min hud bare værre og værre. Faktisk var jeg klar til at droppe det og tudefærdig mange dage. Det er ikke sjovt at skulle ud af døren, når huden skaber sig og intet makeup kan skjule det.

Jeg ved at mange andre har det værre end jeg havde, men for mig var det hårdt for psyken, da ansigtet er ens varemærke udadtil og det første folk ser. Og det er endda selvom mit udelukkende var på hage og kæbepartiet. Man bliver nemt usikker og er sikker på alle kigger på én. Og det er selvfølgelig ikke tilfældet.

Heldigvis bliver det bedre med tiden, men man skal være tålmodig. I dag har jeg været på det i næsten 5 måneder og mit forløb ender om et par uger. I nogle tilfælde vender det tilbage og man starter på endnu en kur. Jeg håber selvfølgelig ikke det er tilfældet, da jeg glæder mig til at slippe af med bivirkningerne.

akne behandling

Har jeg fortrudt det selvom det ikke er sundt for kroppen? Nej, slet ikke. Jeg havde ikke overskud til at “spise” mig ud af det, og jeg er slet ikke sikker på det havde hjulpet. Efter alt for mange år i den tilstand, var jeg villig til at prøve alt.

Det er 5 hårde måneder men i dag fantastisk at slippe for det. 7-9-13 det ikke kommer igen. Jeg vil blot ønske, jeg aldrig var startet på p-piller i sin tid. Det er det, der har ødelagt mit system og jeg vil aldrig drømme om at tage det igen.

Det er ikke sundt at være på for længe ad gangen og der er mange andre, og langt mere sunde, alternativer til dem. Desværre glemmer mange kvinder, at tilsætninger af hormoner i så høj en grad ikke er sundt og både kan have alvorlige og mindre alvorlige indvirkning på vores krop.

Har du problemer med din hud, ligegyldigt hvad det er, så få en henvisning til en hudlæge for en akne behandling. Det koster ingenting og de er altså de bedste til at vurdere din huds tilstand og hvad, der kan hjælpe dig. Jeg er glad for jeg gjorde noget ved det.

Har du døjet med besværlig hud og hvad har du gjort for at overkomme det?


P.S Husk også at følge med på min Instagram, hvor jeg deler små hverdagsøjeblikke, min Facebook-side, som jeg opdaterer hver eneste dag. HUSK også at anmod om at blive en del af den private Facebook gruppe KUN for kvinder.

Skriv en kommentar

 

50 kommentarer

 1. Hvor er det bare dejligt at nogen på nettet endelig berører dette mene 🙂
  Det er fuldstændig som at læse min egen historie.
  Jeg har også lidt af det i så mange år og prøvet alt det overhovedet kunne prøves og betales for. Jeg kom så på Acctutin November sidste år, og har været af dem i en måned nu. Jeg føler mig helt magtesløs, nu jeg ikke er på dem mere, men har indtil videre ikke oplevet nye udbrud – thank God. Jeg frygter det dog hver morgen, jeg står op, nu mindre end i starten.
  Det er nogle stærke piller, der kan gøre med ved en også psyke mæssigt, så alle skal ikke tage dem. Men de har været minf frelser, og det enste det virkede for mig 🙂

  1. Accutin er nemlig fantastisk, men som du siger, skal man også virkelig vide hvad man går indtil. Får det er hårde sager, især også ved psyken! Glæder og frygter den dag der ikke er flere…

 2. Og så kan p-piller også medføre mange andre forfærdelige bivirkninger. Jeg fik selv en blodprop i benet for et halvt år siden pga. p-piller, og vil aldrig komme sådan noget kunstigt skidt i min krop igen..

  1. Det er nemlig de værste og slet ikke noget man bliver ordentligt informeret om ved lægen.

   Ej, det lyder forfærdeligt. Håber du er okay i dag. P-piller er virkelig noget skidt i mange tilfælde.

 3. Jeg droppede p pillerne i marts fordi min kæreste og jeg forsøger at blive gravid. Og min krop fucker helt op nu. Vi snakker humørsvingninger(!!), graviditets symptomer (uden at være gravid) og meget fedtet og uren hud. Jeg skal helt sikkert aldrig på p piller igen! Krydser fingre for at min krop snart bliver “normal” igen.

  1. Jeg havde samtlige symptomer som dig + en helveds masse andet skidt, som jeg aldrig håber jeg oplever igen. Øv, det er træls. Men hold ud. Det vender. Din krop skal bare med alt det skidt man har fodret den med. Tankevækkende.

   Håber du snart bliver gravid <3

 4. Jeg er 20 år, og har siden 14 års alderen haft en meget slem hud.. intet hjalp altså. Og overhovedet ikke de opreklamerede produkter, som alle teenagere ser i tv og skynder sig hen og køber. De er bare fyldt med ting, som gør det værre 🙂 .. Men jeg kom på Accutin for tre år siden ca., og efter forløbet havde jeg ingen urenheder.. de er dog kommet en smule tilbage, men min hudlæge gav mig en creme, som indeholder A-vitamin, da hun ikke syntes, at det var slemt nok til at tage endnu en kur. Det er slet ikke store eller ømme bumser jeg kan få nu, men meget små eller hudorme. Så jeg anbefaler alle med en slem hud at gå på Accutin kur, for man får det så meget bedre psykisk bag efter, og skal ikke hele tiden tænke på, at andre kan se ens hud! 🙂 Yaay

  1. Hvis det er virkelig slemt, er det guld værd. Men jeg har også hørt om nogen, der har spist sig ud af det. Men det kræver enorm planlægning + i nogle tilfælde hjælper det alligevel ikke.

   Det psykiske aspekt er nok det vigtigste, og det er helt vildt hvad forskel det gør.

 5. Hold da op Danica – hvor er du bare sej! Jeg elsker når du poster sådanne indlæg. Jeg stoppede selv med p-piller i februar, da de slet ikke passer til min ellers sunde livsstil. Min hud driller desværre også nu, selvom jeg aldrig ellers har haft problemer. Men efter 5 dage på min ingefær kur kan jeg faktisk se, at det hjælper med ingefær! Efter de ti dage skal jeg nok komme med en opdatering 😉

  1. Det er uhyggeligt, når man stopper på pillerne. Så lærer man virkeligt hvad de har gjort ved ens hormonbalance.

   Jeg glæder mig virkelig til at høre mere om din ingefærkur. Er det blevet nemmere at få ned? 🙂

 6. Åh, hvor jeg føler med dig 🙁 … Jeg har været på Diane Mite i 34 år, kun afbrudt af 9 mdr. graviditet … fra jeg var 12-16 år døjede jeg med rigtig problemhud … lægen konkluderede – uden nogle andre undersøgelser – at jeg dannede for meget mandligt hormon, og derfor fik jeg Diane Mite med medicintilskud. Pillerne gjorde min hud pæn igen, og jeg har som sagt taget dem i rigtig rigtig mange år … og skænker det ikke en tanke, at det er usundt 🙁 … Min søn fik i puberteten samme problemer med huden … og han har to gange været på Accutin … dét har jeg til gengæld været bekymret for! … Det er bare så hamrende svært, når man som teenager med dårligt selvværd oveni skal kæmpe med en rigtig grim hud.
  Flot at du står frem her og fortæller om din kamp … det vil helt sikkert hjælpe andre unge kvinder 🙂

  1. Orv, det er også lang tid. Men hvis du ellers har det godt, er det jo fint. Jeg følte bare ikke p-pillerne gjorde noget positivt for mig, udover pæn hud, og jeg vil gerne have min “egen” krop igen.

   Der er også mange drenge/mænd der får det. Det er en hård omgang, især to gange (!!!!), men på den anden side bliver man glad 🙂

   Jeg håber det kan hjælpe andre.

 7. Jeg har selv taget p-piller i 9-10 år, og hold da op hvor blev jeg forskrækket da jeg opdagede hvad de gjorde ved min krop, da jeg smed dem. Skal ALDRIG æde det lort igen.

  Stoppede pga graviditet ønske, som ikke er gået i opfyldelse endnu. Min krop var helt uden af den i et par mån. Uren hud ved kæben, intet make-up kunne dække det.

  Nu er min krop og hud så småt begyndt at blive normal igen.

  Her er de naturlige ting som hjalp mig:
  – Raw honning som jeg smør i ansigtet som en makse flere gange om ugen. (hvis jeg går hjemme bliver det på i flere timer). Dette har gjort så mange underværker for min hud at du tror det er løgen. Mine ar udviskes hurtigere.

  – Æbleciddereddike som skintonic, ja det lugter, men det balancerer huden og det indre hvis man drikker det.

  – Grønler, gurkemeje og kanel masker!

  – Kosttilskud af af “maca pulver”, google og se hvad det er for noget. Jeg kan tydeligt mærke en forskel når jeg tager det, og min menstration kommer lidt oftere når jeg tager dette vidunder middel.

  Held og lykke 🙂

  1. Aldrig! Sådan havde jeg det også!

   Gode tips, dem vil jeg huske!!! Kendte dem slet ikke 🙂

  2. Må jeg spørge hvilket “Maca” kosstilskud du tager? Jeg har googlet list rundt, og kan se at Fødevarestyrelsen advarer imod det, da det skulle være dårligt for blodtrykket.

 8. Tusind tak for et fantastisk indlæg.

  Jeg er selv på dianemite på 5. år og min hud er blevet så pæn. Min læge presser dog på med at skifte til andre alternativer uden hormoner da man ikke må tage dianemite i særlig lang tid.

  Kan godt lide ideen om at rense min krop for alle hormonerne, men er så bekymret for hvordan min hud og generel kroppen vil reagere.

  Jeg har PCOS så er bange for at jeg får virkelig uren hud, humørsvingninger, øget vægt osv. Kunne dog være jeg skulle tage chancen trods risici.

  Jeg tager virkelig hatten af for at du viser billeder frem ☺️

  1. Forstår godt frygten for hvordan ens hud ender. Men man skal jo af dem før eller siden, og så er det vel bedre at overkomme nu? 🙂 Også for din krops skyld. Der er jo også andre og mere alvorlige bivirkninger ved det.

   Jeg vil gerne slå et slag for spiral, som er totalt undervurderet med mindre man har født. Alle kan få det og man glemmer det ikke + det er 100 % naturligt, så længe man vælger en kobberspiral 🙂

 9. Danica, hvor er det altså bare rart, at du lægger sådanne emner op på bloggen – stor ros til dig herfra!

  Jeg kender ALT til at have problemhud. Da jeg for et par år siden startede på efterskole, var jeg lige kommet ud på den anden side af et laaaangt behandlingsforløb for anoreksi. Min hormonbalance var altså ikke helt tip-top i orden. I løbet af året gennemgik min hud voldsomme ændringer. Jeg startede egentlig ud med rimelig pæn hud, selvfølgelig med et par enkelte urenheder i ny og næ, men bestemt ikke det store. I løbet af det første halve år på efterskolen blev min hud dog mere og mere træls – i hele ansigtet. I denne periode begyndte jeg også på p-piller, fordi jeg fik en kæreste. Forholdet sluttede dog ret hurtigt, og da jeg en dag fik voldsomme mavekramper/åndedrætsbesvær (blodpropssymptomer), droppede jeg også omgående pillerne. Omkring januar/februar var det så helt skidt med huden, og jeg var SÅ ulykkelig over det. Så jeg kom på Tetracyklin DAK. De første måneder var et helvede, for min hud blev bare værre og værre, og jeg kunne jo intet stille op. Men pludselig gik det så pludselig den anden vej igen, og da jeg stoppede på skolen i slutningen af juni, var det hele væk igen – og jeg var glad og tilfreds.

  Den pæne hud fortsatte i hele 1.g, men nærmest fra første skoledag i 2.g (dette skoleår), ændrede den sig igen. Jeg er overbevist om, at det har været pga. massiv stress. Det har både været akne, men denne gang også i kombination med ekstrem tør hud på hele kroppen samt et smertefuldt, rødt og kløende eksem på hagen og omkring mund og næse. I dag døjer jeg stadig noget med min hud, mest omkring munden. Eksemet vender tilbage, ligeså snart jeg stresser det mindste, og som den ambitiøse og meget perfektionistiske pige jeg er (skole, træning, job), er det svært IKKE at stresse.

  Okaaaay, jeg kan så se, at det her bliver en lang kommentar. Ups. Jeg vil lige runde af med at give et par tips, som jeg føler har hjulpet mig.

  – Begrænset mængde magre mælkeprodukter: Hvis jeg i en periode spiser fx skyr og hytteost i for store mængder, kan jeg se det på min hud med det samme, så jeg prøver at begrænse dette indtag
  – Højt fedtindtag: Jeg spiser MASSER af gode fedtstoffer i form af kokosolie, olivenolie, ghee, fed ost, avocado, nødder/frø, fed fisk
  – Intet sukker: Min hud straffer mig med det samme, hvis jeg spiser sukker
  – Masser af grønt: Mine favoritter er broccoli, spinat, kål og peberfrugt
  – VAND VAND VAND VAND VAND
  – Arganolie blandet med et par dråber citronolie (jeg bruger mærket Sard): Dup i ansigtet på problemhud

  Og så var det vist også det, jeg havde at sige for nu 😉

  1. Det er vildt så mange, der har døjet med det! Lyder virkelig som et hårdt forløb du har været igennem. Jeg tror virkelig også stress har indvirkning på det.

   Jeg har noteret alle dine tips og håber det så kan være med til at holde det væk, når jeg stopper 🙂 Arganolie har jeg aldrig prøvet, men jeg har hørt så mange gode ting om det.

 10. Startede også med ppiller i en alt for tidlig alder fordi min mens var enormt uregelmæssig og jeg havde voldsomme smerter. Også Yasmin der var så meget oppe i den periode. Ved ikke om det var hvad forudsagede min urene hud. Men begyndte fornyligt at bruge basiron og det har virkelig hjulpet på min hud. Vil dog også sige at jeg ikke tror at mit er akne. Bare hudorme der bliver til bumser. Omkring min mens har jeg altid haft mindst et “horn”. Modbydeligt og pinligt når man er 25. Det er jeg dog kommet til livs nu. Heeeldigvis.
  Kan slet ikke forestille mig hvordan det er at leve med voldsom akne. Håber en masse søger lignende hjælp pga. dit indlæg. 😀

  1. Basiron har aldrig haft en effekt på mig, udover at udtørre, men det skyldes det er min hormonbalance.

   Jeg håber også en masse prøver at finde en løsning, da ingen bør leve med det fast.

 11. Jeg har selv ar/uren hud primært på min højre kæbe, og også lidt på venstre kæbe. Jeg tager ikke p-piller og bruger ej hudirriterende produkter – tværtimod! Jeg bruger dog engang imellem Basiron, som skulle hjælpe imod akne, men det har desværre ikke haft den største virkning på mig 🙁 Jeg har googlet mig frem til, at grunden til man får uren hud på kæben er pga. hormoner i kroppen. Men ved du, om man stadig kan gå til hudlægen og få løst problemet?

  Knus <3

  1. Det er nemlig ofte hormonelt, når det sætter sig der. Ja, jeg synes du skal ringe til din læge og så aftale med denne, hvad I gør derfra. Din læge kan så give dig en henvisning til hudlæg, og de er dygtige til at hjælpe og diagnosticere. Der er ingen grund til at gå rundt med det, hvis det kan fikses 🙂

 12. Tak fordi du tager emnet op, Danica 🙂 Jeg var på p-piller i 10 år (stoppede i sommeren 2013) og har mange gange haft lyst til at starte igen. Jeg gør det ikke, men det er bestemt frustrerende med den urene hud. Jeg har aldrig døjet med uren hud, men efter jeg er stoppet på pillerne, er det nu blevet en del af mit ansigt, ryg og bryst. Derudover blev mine bryster meget mindre – har I oplevet det?

  1. Ja, man får lyst til at starte igen, fordi man ved at problemet løser sig. Men det er jo ikke den rigtig løsning altid, men nærmere symptombehandling. Jeg tænker det med brysterne skyldes, at p-piller faktisk ofte giver større bryster og når man så stopper igen, så går de tilbage til normalt? Jeg har ikke selv oplevet det, men mine bryster har heller aldrig ændret sig.

 13. Den første del af din historie, er næsten som at læse min egen. Jeg forsøgte også med Tetracyklin, men jeg kunne simpelthen ikke få det ind i min hverdag, hvor man ikke måtte spise mælkeprodukter sammen med pillerne. Nu er jeg begyndt på p-piller igen, efter at have været på mini-piller. Oveni uren hud døjer jeg nemlig med østrogen migræne, og der spiller mini-piller/p-piller selvfølgelig også ind. Jeg er overrasket over hvor meget min hud egentlig påvirker mit humør, og jeg gad virkelig godt at det snart var på plads. I en alder af 25 år, er jeg færdig med teenage-hud, haha.

  1. Nej, det var et helved med at undgå mælkeprodukter. P-piller er også en hjælp i mange tilfælde, fx hvis man har kraftige menssmerter eller har uregelmæssig.

   Ens hud påvirker nemlig humør og psyke SÅ meget. Det er uhyggeligt vi stadigvæk har det i 20’erne og skyldes nok i høj grad de hormoner vi har pumpet i kroppen over en længere periode.

 14. Jeg har taget roaccutan-kuren i 1,5 måned, og min hud og læber er virkelig også begyndt at blive tørre.

  Har du nogle gode forslag til ansigtscreme og læbepromade? 🙂

  1. Bare hold ud. Det bliver bedre!

   Jeg købte noget hos hudlægen. En læbepomade, der er i en sølv beholder fra et mærke, der starter med N. Kan ikke huske det. Den er FANTASTISK! Jeg købte også en hudcreme fra Bioderma til tør hud. Den er virkelig også god og en jeg vil fortsætte med.

 15. Uren hud ved p-pille stop er meget normalt desværre. Jeg synes at jeg støder på problemerne med uren hud efter p-pille stop konstant.

  Og hvad gør man så for at slippe af med uren hud? Propper sig med cremer med lige så mange skadelige stoffer?

  Krokodilleolie har faktisk en rigtig god effekt mod uren hud – også efter et p-pille stop.

  Her står lidt om uren hud efter et p-pille stop: http://cetina.dk/har-du-uren-hud-ved-p-pille-stop/

  1. Ja, desværre, hvilket jo er klart, når man tilsætter det til sin krop i så mange år. Mange af løsningerne er ikke sunde, men jeg endnu til gode at høre om positive historier om sunde løsninger, der kan kurere problemet. Nu taler jeg ikke bare urenheder, som mange får, men en decideret akne-sygdom.

   Tak for link 🙂

 16. Først og fremmest: Jeg er vild med din ide omkring de her “skår i gransbilledet”! Hvor er det bare godt fundet på, også fordi alle jo netop kan nikke genkendende til dem!

  Nå, men dernæst: Øv med huden! Jeg har været igennem en Accutin-“kur” også, og jeg har faktisk været af den i…. et år nu? I ny og næ kommer der en bums (hvis jeg er stresset, har spist meget usundt, osv.), men det er aldrig de der betændte, store, gule nogle, som er ømme og (alt for!) tydelige 😉 Så bare klø på! Lortet virker sgu!
  Ang. P-piller – det er sgu også en ret sjov ting. Jeg har været på p-piller uafbrudt i 6-7 år eller sådan noget. Jeg spurgte engang min læge, om ikke jeg skulle gå af dem, fordi jeg alligevel ikke havde en kæreste (eller sex for den sags skyld), men han mente, at jeg bare skulle fortsætte, når jeg ingen bivirkninger havde. Ifølge ham ville det være mere farligt at gå af dem for så at starte på dem igen senere. Har du (eller andre) hørt om det? Synes godt nok, det er svært at finde ud af, hvad der er op og ned ift. de berygtede p-piller…

  Nå, men i hvert fald – tak for endnu et godt indlæg, og jeg er sikker på, at du snart bliver mere tilfreds med din hud, og at den forhåbentlig snart vil afspejle dit smukke indre 🙂

  1. Tak 🙂

   Et helt år? Var det fordi det ikke virkede første gang? Kan slet ikke overskue hvis jeg skal fortsætte.

   Jeg har aldrig hørt, at det skulle være farligt at gå af og på igen. Jeg tænker mere at lægere skal oplyse om de mange bivirkninger, især de alvorlige som risiko for blodpropper. Jeg vil til hver en tid anbefale prævention, der ikke er skadeligt for kroppen.

   Jeg er allerede meget mere glad for min hud, så håber bare at det kan holde efter pillestop 🙂

   1. Jeg kan se at denne kommentar er gammel, men tillader mig alligevel lige at gøre noget klart: det ER farligt at gå af og på ppiller og/eller skifte mærke fordi risikoen for blodpropper altid er størst de første 3 måneder man tager ppiller (eller et nyt mærke). Man skal altså altid liiiige overveje om man er seriøs med at stoppe 🙂
    I øvrigt: tak for at skrive noget om hvad der kan ske efter man stopper. Personligt tror jeg ikke at man “ødelægger” noget ved at tage ppiller, men mon ikke kroppen bliver forvirret over selv at skulle styre reguleringen af hormoner lige pludselig. Jeg har også selv oplevet af min hud fik et flip ca 3 måneder efter jeg stoppet – jeg har taget den lette vej og er startet på pillerne igen. Efter 2 måneder er det nu begyndt at bedre lidt. Det har simpelthen været så hårdt at tro man er voksen og så ligne én på 14. Som om det ikke var slemt nok da man VAR 14!

 17. Føler med dig! Er ked af at det har påvirket dig psykisk, og du skulle igennem læger der ikke tog dig seriøst.. sådan er det desværre en gang imellem, når man er ung. Min veninde har været på den der skrappe kur, og jeg husker tydeligt hvordan hun også led af de bivirkninger du nævner. Det var i 2.g, men det var helt klart det hele værd, synes hun, for i dag er hendes hud simpelthen så pæn.
  Jeg døjer rigtig meget med hudorme på næsen (på grænsen til der hvor jeg også gerne vil til lægen med det), og så får jeg virkelig mange bumser omkring munden/langs kæben. Det var meget værre da jeg var teenager, men synes også at jeg, i en alder af næsten 25, er ved at være træt af det. Min mor (som er 49) er stadig plaget af bumser, så tror jeg har udsigt til at kæmpe med det i laaang tid endnu…

  1. Det er jeg ked af at høre. Det kan ikke skade at snakke med en læge eller hudlæge. Det kan jo være de kan rådgive i henhold til de rette produkter. Der er ingen, der bliver tilbudt den hårde pillekur, før de har prøvet alt muligt andet inden. Det er sidste udvej.

   Jeg forstår godt du er træt af det og mener ikke at nogen skal leve sådan, hvis det påvirker dem psykisk.

 18. Det ligner lidt perioral dermatit! Ikke at jeg siger, det er det – men det ligner. Jeg har selv døjet med hvad lægen og jeg nåede frem til var perioral dermatit. Det var værst rundt om øjet. Har smurt en masse forskellige barske cremer på, og er endelig ved at komme af med det. Lægen har derudover sagt, at det hænger sammen med parfume intolerans, så jeg er på sæber/cremer/shampoo mm. uden parfume. Det tror jeg, har hjulpet. Så det er måske værd at prøve, hvis man har lignende udslæt 🙂

  1. Tak for det 🙂 Jeg har været inde over det med lægen, men ingen af de cremer eller forholdsregler hjalp. Det var først da jeg fik pillerne mod akne, det hjalp.

   Jeg er glad for du endelig er ved at komme af med det. Det betyder alverden 🙂

 19. Hej
  Det der, er slet ikke slemt… Jeg har haft samme tur som dig, men fik konstateret rosacea som 21-årig. Det er en sygdom, hvor man får rødt udslæt, rødt ansigt og hæver op. Det eneste der tager det, er antibiotika :-/ jeg er 27 nu, og ville gerne se normal ud. Det eneste der får mig til at se normal ud er gult pudder til røde kinder fra Clinique. :-/
  Idag er jeg stadig på antibiotika. Hudlægen forsøger at få mig på roaccutan igen, men jeg siger nej. Jeg magter ikke en tur mere. De mere seriøse bivirkninger er, at man kan blive psykisk syg, og jeg endte med at komme til psykolog senere hen, pga. Roaccutanen. Så mit råd er kan du tåle det, så ok, men ellers lad være. Det er ikke sundt.
  KH chalotte

  1. Nej, det er ikke slemt i forhold til mange andre, men efter at have levet med det i sammenlagt 4 år og haft det slemt på ryg, arme og ansigt, var det slemt nok for mig, til at der skulle ske noget 🙂

   Jeg er ked af hvad du skal gennemleve og jeg forstår godt du ikke magter det mere. Der er mange bivirkninger ved det og kunne slet ikke forestille mig, hvis jeg skulle på det igen. Jeg synes 5 måneder er mere end rigeligt. Så bakker dit råd 100 % op.

 20. Tak for et dejligt indlæg, der belyser et tabubelagt problem som mange døjer med. 🙂

  Jeg har haft en lignende historie – også oplevet hvad en graviditet samt p-pillestop/start i en kombination kan gøre ved hormonbalancen. Jeg har også prøvet Tetracyklin, hvilket var effektivt, hvis jeg altså overholdt reglerne med ikke at indtage mælkeprodukter 3 timer før og tre timer efter indtagelse af medicinen. ARGH og så de bivirkninger altså…. Blødninger fra slimhinder, betændelser, rysteture, hjertebanken you name it..

  Nogen tid senere fik jeg en tid ved en kinesiolog som fortalte mig, at der er stor sammenhæng mellem hormonbalancen og sindets tilstand. Dvs. at ubalance i sindet giver ubalance hormonelt. Så jeg fik mig en kobberspiral og begyndte at træne mindfulness. Efter et halvt års tid har jeg kunne mærke, at det er blevet bedre, hvilket virkelig har sat nogle tanker i gang omkring sind vs. hormoner. Der er jo mange teorier…

  Noget helt andet er, at lidelsen PCOS også kan give hudproblematikker. Hver 5-10% af os kvinder har det. Det er en af grundende til at mange kvinder aldrig slipper af med “teenagehuden” i voksenlivet. Prøv evt. at læse lidt om det.

  Men prøv dig frem – jeg kender følelsen af at blive usikker pga. min hud.

  Knus Louise

 21. Hvor er det dog utrolig dejligt at høre, at andre døjer med de samme problemer som en selv – tak for et godt indlæg, som min veninde delte med mig.
  Jeg er 27 og lider af slem akne på kæbepartiet efter p-pillestop pga. ønske om graviditet. Og ja, derfor kan man jo ikke fylde sig med piller eller påføre alverdens cremer. Jeg kan ikke lade vær’ med at blive stresset over, at jeg ikke er blevet gravid endnu, for så ville dette mareridt da i det mindste have en ende (om 9 mdr + ammeperiode) i forhold til at kunne gøre noget ved det via en hudlæge (vi har prøvet ca 6 mdr, men har virkelig uregelmæssig menstruation efter p-pille stop maj 2013). Min frygt er dog desuden, at det bliver værre, når jeg bliver gravid.

  Folk der ikke selv har prøvet at døje med akne, kan ikke sætte sig ind i, hvor meget det faktisk påvirker ens humør og selvtillid. Jeg har slet ikke lyst til at folk skal komme tæt på mig, jeg føler mig mindre kvindelig og føler også, at det tager noget af ens autoritet/professionalisme i forhold til, at man ligner en teenager. Jeg kan jo godt rationelt se, at det er noget pjat, men det ændrer ikke ved, hvad jeg føler.

  Siden jeg stoppede med p- pillerne har jeg yderligere tabt 10 kg og jeg er ikke i tvivl om, at det har været en medvirkende årsag. Så på en måde har jeg lyst til at springe i flotte sommerkjoler og vise min “nye” krop frem, men i realiteten går jeg og gemmer mig pga. mit ansigt.
  Det føles dejligt at komme ud med 🙂

 22. Så godt du gjorde noget ved det ! Jeg havde voksenacne fra jeg var 28 til 41 år; forfærdelige år noglegange med store cyster. Det kan bare ikke dækkes, og ser rædsomt ud ligegyldigt hvad. Jeg gjorde aldrig noget ved mit, hvilket undrer mig idag, men jeg fornægtede det nok altid, og i perioder var min hud pæn. Min søster brugte accutin med et godt resultat.

 23. Det er virkelig “rart” at læse det du skriver, fordi så føler man sig ikke så alene!

  Jeg har nok sammenlagt været på 6-8 forskellige former for piller og cremer fra da min akne begyndte da jeg var 13 til jeg blev 16. Jeg var først til lægen, men som du selv skriver så blev jeg ikke taget seriøst… “Du vokser fra det” eller “der er ikke andre end dig der lægger mærke til det”. Lægen sendte mig videre til en huslæge som eksperimenterede med alle mulige former for piller og cremer. I en periode var jeg på nogle meget skrappekure hvor man ikke måtte blive gravid eller drikke alkohol. Min hud i ansigtet blev helt forfærdelig, og jeg fik det så psykisk dårlig at jeg stoppede. Da jeg var 16 og startede i gymnasiet forslog min læge at jeg kunne komme på 4. generations p-piller og wupti indenfor en måned var min hud PERFEKT. Jeg har aldrig oplevet noget lignende! Men ak den lykke skulle desværre ikke vare ved… da jeg startede på universitetet i august sidste år skiftede min læge mig fra 4. generation til 2. generations p-piller og det ødelage fuldstændig min hud! Den blev så forfærdelig at jeg ikke ture forlade mit værelse eller vise mig til mennesker, ikke en gang min egen mor og far. Jeg stoppede efter 3 måneder og kom tilbage på mine 4. generations p-piller. Min hud var forfærdelig de følgende 3 måneder. Jeg skiftes læge og fik en creme ved navn Clindoxyl og min hud er lige så stille begyndt at blive “pæn” igen, men lang fra i samme grad som den var i gymnasiet. Jeg får stadig dagligt kæmpe udbrud og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Jeg tvivler meget på at aknen nogensinde forsvinder og er lige så stille begyndt at erkende at sådan her er jeg nu bare og jeg kan ikke gøre noget for at ændre det. Det er min eneste mulighed 🙂 Når det er sagt så er jeg super glad på dine vegne over at du har fået så pæn hud! Jeg ville ønske jeg var så heldig som dig 🙂

  1. Århh, du lyder rigtig hårdt ramt og efter min mening skal man ikke “bare” acceptere, at sådan vil det altid være. Der vil altid være en løsning. Problemet er, at finde den rigtige for dig. Jeg bliver sur på de læger, der prøver at feje det af vejen. De ved ikke hvor hæmmende det kan være for os, der er ramt.

   Piller er desværre ikke altid vejen frem. Ofte kan det også være kosten (fx udelade alt raffineret sukker, glüten, laktose m.m.). Man kan få en test om hvad din krop reagerer negativt på. Derudover vil jeg få en henvisning til en hudlæge, da de har meget mere styr på det. Fra første besøg tog de mig alvorligt og jeg fik en kur tilpasset mig. Jeg skulle hver 3 uge forbi til blodprøver og derefter ind til hudlægen igen. Det var et meget krævende forløb, men hold op jeg er glad for jeg gjorde det. Det forsvandt helt efter de 5 måneder og nu er det bare arrene, hvilket er vand siden af. Skriv endelig hvis du har spørgsmål eller jeg på anden måde kan hjælpe dig. Du må ikke affinde dig med det aldrig forsvinder, for det kan det sagtens. Det tyder ofte på din krop ikke er i balance og lov mig du aldrig hopper tilbage på p-piller.

 24. Hej Danica

  Jeg faldt lige over dit indlæg.. Jeg er en pige på 22 som har fået ret slem acne grundet start på p-piller. Jeg tager tetracyklin nu uden den store effekt. Min læge har nævnt accutin som en mulighed. Men jeg er lige stoppet på p-piller igen, da jeg jo tydeligvis ikke kan tåle dem. Men min hudlæge siger, at jeg ikke må komme på accutinkuren nu, fordi Sundhedsstyrelsen kræver at man er på p-piller. Er det noget du har erfaring med?

  1. Hej Kirsten

   Nu er jeg ikke læge, men synes det lyder så mærkeligt, at det er et krav du er på p-piller for at få accutin. Vil det ikke modarbejde hinanden? Jeg var på ingen måder på p-piller, da jeg tog dem og jeg vil heller ikke bryde mig om at være det samtidigt.

   P-piller er i mange tilfælde virkelig roden til meget ondt. Jeg synes det er ærgerligt lægerne ikke informerer mere inden de udskriver dem. Accutin er nogle stærke piller og derfor er det også sidste instans. Jeg synes derfor du skal få en anden læges mening. Det kan jo være der noget om snakken, men jeg har aldrig hørt det før.